Čo nám pripraví realitný trh v roku 2020?

Publikované: Pondelok, 17 Február, 2020 - 16:50,

Chcete investovať alebo bývať vo vlastnom? Ak áno, určite by ste mali vedieť, čo nás čaká a neminie na trhu s nehnuteľnosťami.

 

Kúpa bytu, domu, pozemku alebo inej nehnuteľnosti je stále atraktívnou a výhodnou investíciou, po ktorej siaha čoraz viac záujemcov. Investori sú si vedomí, že ceny nehnuteľností sú na vrchole a že záujem o bývanie a prenájom je čoraz vyšší. Práve preto počítajú s tým, že ich investícia sa im rýchlo a niekoľkonásobne vráti.

 

 

Z aktuálnej situácie na realitnom trhu sú menej nadšení ľudia, ktorí si chcú kúpiť vlastné bývanie a potrebujú ho financovať hypotékou. Po zavedení sťažených podmienok pri získaní úveru, ktorý zaviedla Národná banka Slovenska, záujem o úvery mierne klesol. Zatiaľ čo v minulom roku stačila žiadateľom o úver rezerva 20 % z príjmu, po novom je to už 40 %. Aj napriek tejto zmene je záujem o kúpu nehnuteľností stále vysoký a nepredpokladá sa, že to spôsobí ich zlacnenie.

 

Okrem toho bol rok 2019 pre realitný trh skutočne výnimočný. Ceny nehnuteľností sa totiž vyšplhali na historické maximum. Dôvodom bola nízka ponuka, vysoký dopyt, lacné hypotéky a ekonomický rast, ktorý viedol k vyššej životnej úrovni, a tým k vyšším nárokom obyvateľstva. Veľký záujem bol predovšetkým o dvojtrojizbové byty, predovšetkým vo väčších mestách. Aj keď jedna skupina odborníkov predpokladá, že by sa ceny realít v roku 2020 mali ustáliť, tá druhá predikuje zvýšenie cien, avšak nie až tak dramaticky, ako to bolo v minulom roku.

 

Ak sa bližšie pozrieme na cenu bytov, aktuálna priemerná cena za meter štvorcový je cca 1 860 eur. Analytici tvrdia, že táto priemerná cena by nemala prekročiť hranicu 2 tisíc eur za meter štvorcový.

 

A teraz je na mieste otázka, či je lepšie kúpiť nehnuteľnosť teraz, alebo to odložiť na neskôr.

Odpoveď však nie je jednoznačná. Ceny nehnuteľností síce nemôžu rásť donekonečna, no ani dnes nevieme s určitosťou povedať, kedy sa ich rast spomalí. Pomôcť by tomu určite mala výstavba nových bytov, o ktoré je veľký záujem v každom veľkom meste s vysokým pracovným potenciálom.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.