„Dobrá kúpa nehnuteľnosti nad zlato" - Trnava

Publikované: Pondelok, 2 November, 2015 - 14:01, Peter Vozár

Počas svojej 7-ročnej praxe realitného makléra v sieti RE/MAX sa veľmi často stretávam s otázkami do akých nehnuteľností v Trnave sa oplatí investovať, kde je predpoklad najväčšieho zhodnotenia, kde je najväčší dopyt, prípadne, na čo by si mali dať predávajúci, ale aj kupujúci pozor. Jednoduché otázky, odpovede sú však vo viacerých rovinách. Začnem možno trochu obšírnejšie, ale pozrime sa na nehnuteľnosti z časového hľadiska.

 

„Dobrá kúpa nad zlato" - Trnava

 

Bežný človek, ktorý nepracuje s nehnuteľnosťami si možno ani neuvedomí, akým turbulentným vývojom prešli reality len počas mojej realitnej praxe. Veľmi dobre si spomínam, keď som začínal, akým rýchlym tempom rástla hodnota nehnuteľností, pri bežných dvojizbových bytoch to bolo dokonca o 50.000,- korún ešte slovenských bežne aj o mesiac. Nálada na trhu vtedy bola jednoducho šialená. Kupovalo sa všetko. Staršie byty, nové byty, rodinné domy, obchodné priestory, niektoré projekty sa dokonca predávali tak, že investor nakreslil výkres a jednu tretinu mal predanú.

 

Samozrejme nič netrvá večne, a preto po strmom vzostupe nasledoval ešte strmší pád. Kríza. A tak, ako bol predtým bytov na trhu nedostatok, zrazu začali pribúdať. Lenže ceny boli príliš vysoké a tak ich pribúdalo čoraz viac a viac a potencionálni záujemcovia si zrazu mohli vyberať. A čo urobí normálny človek, ak si má vybrať z ôsmych rovnocenných ponúk? Vyberie si tú najlacnejšiu. Nehnuteľností v ponuke pribúdalo a kupujúci boli čoraz vyberavejší, čo zákonite viedlo k poklesu cien, ktorý trval niekoľko rokov. Pri niektorých nehnuteľnostiach bol pokles hodnoty aj o 30%. Potom sa však ceny opäť odrazili od dna a v súčasnosti opäť zaznamenávame aj vďaka najnižším úrokovým sadzbám dlhodobejší rast a opäť nastáva situácia, že na trhu je nedostatok najpredávanejších bytov, čo opäť nahráva predávajúcim a tým pádom aj potencionálnemu rastu. Preto z časového hľadiska je treba si uvedomiť, že pri kúpe ide o dlhodobejšiu investíciu, ktorej sa nemusia vyhnúť aj poklesy, najlepšie je však vyhnúť sa obdobiam, kedy všetci horúčkovito nakupujú, aj keď nie je čo.

 

Nemenej dôležitým faktorom je región, alebo lokalita. Trnava ako taká má geograficky výhodnú polohu, zaujímavú pre investorov aj zamestnávateľov, ekonomický štandard sa preto premieta aj do cien nehnuteľností. U lokality platí jednoduché pravidlo, čím bližšie k centru, tým vyššie ceny, prípadne čím horšia občianska vybavenosť, skladba obyvateľstva, vzhľad a dostupnosť na sídliskách, tým nižšia cena. Zastavím sa na sídlisku Linčianska. Mesto do dovtedy v rámci Trnavy trochu neprávom zaznávanej štvrte investovalo do kultivácie prostredia, vybudovalo nové chodníky, parčík, čo sa aj odrazilo na medziročnom náraste cien bytov aj o 5%. Pritom sídlisko, keďže ceny sú v porovnaní s inými časťami mesta nižšie, ešte ďalší potenciál má. Dobré investície sú tiež také, kde je veľký potenciál rozvoja, pri kúpe domov, či pozemkov v okolí Trnavy, kde sa jedná o zamýšľané investície, ako sú napríklad príchody veľkých zamestnávateľov, alebo investície do rozvoja obce, alebo investície do pozemkov v okrajových častiach Trnavy s predpokladanou výstavbou.

 

Dlhodobejšie sa veľmi dobre predávajú bežné staršie 1, 2-izbové byty s klasickou metrážou, ideálne s loggiou, či balkónom, tu máte istotu, že za reálnu cenu ho rýchlo predáte, nakoľko o takéto byty majú záujem tak mladí, ale aj starší, ktorí z rodinných, či finančných dôvodov kupujú niečo menšie. Klasické 1 a 2-izbové byty sa navyše dajú veľmi ľahko prenajať. Priaznivá situácia je aj do investícií do novopostavených projektov nových bytov. Investori a stavebníci poučení predchádzajúcou krízou prinášajú na trh reálne orientované projekty s predpokladom zaujímavého zhodnotenia, kde si bonitní klienti pri súčasnom nízkom úročení prenájmom lepšie zhodnocujú svoje financie. Pri novostavbách je navyše vysoký predpoklad, že o 20-30 rokov budú bytové domy plne funkčné.

 

Dôležitým kritériom je stav nehnuteľnosti. Rozumným investovaním do bytu, či domu je možné hodnotu nehnuteľnosti radikálne zvýšiť, často sa však stretávam s tým, že pri predaji zrekonštruovanej nehnuteľnosti, sa hodnota nehnuteľnosti zvýši, ale celková kúpna cena nedokáže pokryť náklady investované do prerábky.

 

Zhrnuté a podčiarknuté, ešte pred samotnou kúpou, či predajom si zmapujte samotnú situáciu na trhu, prípadne sa poraďte s odborníkom. Stanovte si, čo je pre vás dôležité, či investícia bude slúžiť na vaše bývanie, alebo ako prostriedok zhodnotenia finančných prostriedkov. Výber samotnej nehnuteľnosti je na každom zvlášť. Budete nútení sa však stretnúť s mnohými pokútnymi sprostredkovateľmi, maklérmi, či realitnými kanceláriami. Tu platí jednoduché, dávajte pozor a premýšľajte s chladnou hlavou, nedajte na reči typu, „rýchle, rýchle, už tu máme kupca, večer skladá zálohu...". Určite však narazíte aj na odborníkov, ktorí Vám radi pomôžu, všetko vysvetlia, nebudú zamlčovať, tajiť, v prípade ak sami neviete ako postupovať, ochotne vysvetlia, na čo si dať pozor, upozornia aj na prípadné nedostatky nehnuteľnosti.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Peter VozárCertifikovaný maklér 1. stupňa

Svoju prácu beriem jednoducho - 5 x P: Pomoc, Podpora, Pochopenie, Profesionalita a Prestíž.

Pomáhať klientom realizovať ich predstavy. Podporiť klientov, nakoľko na realitný trh nevstupujú každý deň. Pochopiť ich požiadavky a následne nájsť vhodné riešenia. Pracovať tak, aby mali z toho dobrý pocit všetky strany. Udržiavať vysoký kredit svojho mena, ale aj dobrého mena kancelárie a spoločnosti.