Drahšie ako drahé. Také sú nehnuteľnosti na Slovensku

Publikované: Streda, 27 Október, 2021 - 12:11,

Skončí sa to niekedy?

Alebo aspoň sa to spomalí?

Toto sú asi najbežnejšie otázky, ktoré sa záujemcovia o vlastnú nehnuteľnosť pýtajú sami seba, finančných expertov, ale aj realitného trhu ako takého.

Odpoveď nie a nie doraziť, aj keď nejaké náznaky optimizmu sa sem-tam objavia.

 

Ceny nehnuteľností na Slovensku vystreľujú neustále do astronomických výšok. Za meter štvorcový bytu alebo domu, bez ohľadu na ich vek a stav, dnes záujemca zaplatí toľko, ako nikdy predtým. Podobne sú na tom aj pozemky a iné typy rezidenčných i komerčných nehnuteľností. Situácia je rovnaká alebo vo veľkej miere podobná vo všetkých krajských mestách a v ich okolí.

 

Azda najzložitejšia situácia je v našom hlavnom meste. V Bratislave je dlhodobo extrémne nízka ponuka bytov na predaj, ktorú výrazne prevyšuje dopyt. Záujem nepretržite rastie o novostavby, a tu narážame na ďalší problém, ktorým je signifikantné zvyšovanie stavebných materiálov. Realitný trh nám vo všeobecnosti ukazuje, že problém ani nie je na strane ceny, ale predovšetkým na strane dostupnosti bývania. Veď cena za meter štvorcový sa v Bratislave blíži k neuveriteľným 2 800 eurám a aj napriek tomu sú záujemcovia ochotní za nehnuteľnosť zaplatiť aj takúto sumu, dokonca aj viac.

 

 

Ako hovorí klasik, na každý problém existuje riešenie... Rovnako aj v tejto zložitej situácii existuje riešenie, ktoré môže na určitý čas stabilizovať ceny a znížiť dopyt po nehnuteľnostiach. Je ním nájomné bývanie. Avšak aj tu môžeme naraziť na problém v podobe vysokej ceny za nájom. Vo všeobecnosti platí, že ľudia sú ochotnejší platiť hypotéku a bývať vo vlastnom, ako platiť za byt alebo dom, ktorý nie je jeho. Toto zmýšľanie sa u nás javí ako DNA, ktoré máme u nás na Slovensku akoby zakódované. Ak sa obzrieme okolo nás, napríklad do európskych štátov, môžeme vidieť, že nájomné bývanie predstavuje v zahraničí úplne normálny spôsob života, a to nielen na určitý čas, ale pokojne aj na celý život.

 

Keďže analytici predpovedajú ďalšie zdražovanie nehnuteľností, je na každom záujemcovi, aby si dôkladne zvážil všetky možnosti, ako čo najefektívnejšie a najjednoduchšie prísť k vlastnému a pohodlnému bývaniu. Ak potrebujete poradiť, naši RE/MAX profesionáli sú vám k dispozícii. Stačí ich kontaktovať!

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.