Exkluzívne alebo výhradné zmluvy: na čo si dať pozor

Publikované: Utorok, 18 Júl, 2017 - 09:52, Ing. Richard Churý

Exkluzívna zmluva pre klienta prináša predovšetkým komfort v podobe nadštandardného servisu, dosiahnutia najvyššej možnej predajnej ceny a celkového skrátenia doby predaja nehnuteľnosti. Len je potrebné byť obozretný a nenechať sa oklamať podvodnými ponukami, ktoré sa občas vyskytujú. Zárukou kvalitnej zmluvy bez háčikov je aj preverená realitná kancelária.

Predávať nehnuteľnosť cez niekoľko realitných kancelárií súčasne väčšinou neprináša žiadny efekt.

• O nehnuteľnosť sa nikto nestará, majiteľ nehnuteľnosti stále zodpovedá rovnaké otázky rôznym maklérom, ale k žiadanému rýchlejšiemu predaju väčšinou nedôjde.

• Na internete rovnakú nehnuteľnosť ponúka hneď niekoľko realitných kancelárií, avšak každá za inú cenu. Rozdiel v cene ale môže predstavovať aj tisíce. To u potenciálnych záujemcov vzbudzuje dojem neserióznosti a neprofesionality. Postupom času preto prichádzajú makléri s tlakom na zníženie ceny.

„Nehnuteľnosti, ktoré predáva niekoľko realitných kancelárií súčasne, spravidla nedopadnú dobre. Rivalita medzi maklérmi vedie k rozporom a tlakom na predávajúceho. Vo väčšine prípadov nakoniec predávajúci podľahne a nehnuteľnosť sa predá omnoho lacnejšie, než je jej skutočná cena," vysvetľuje Richard Churý, regionálny riaditeľ RE/MAX Slovakia.

Zlepšenie kvality servisu a viac služieb pre klientov bol tiež dôvod, prečo sa sieť realitných kancelárií RE/MAX rozhodla k zásadnému kroku a od júla 2017 predáva svoje nehnuteľnosti iba exkluzívne.

Na druhú stranu sa na trhu objavuje mnoho pochybných firiem, ktoré ponúkajú veľmi nevýhodné exkluzívne zmluvy.

„Cieľom podobných firiem je dostať klienta do úzkych a z toho ťažiť. Pritom podobné rokovania škodia všetkým realitným maklérom, ktorí svoju prácu robia kvalitne," vysvetľuje Richard Churý.

Preto prinášame niekoľko rád, na čo si pri uzatváraní exkluzívnej zmluvy dávať pozor:

1. Astronomické sankcie za nedodržanie podmienok

V rámci exkluzívnej zmluvy býva často uvedená sankcia pre prípad, že by majiteľ nehnuteľnosti chcel zmluvu predčasne vypovedať alebo nehnuteľnosť predať sám. „Maklér po dobu predaja vynakladá nielen svoj čas, ale aj nemalé finančné prostriedky napríklad na reklamu spojenú s predajom. Preto sa chce kancelária poistiť, že tieto náklady budú vynaložené účelne" vysvetľuje Richard Churý. V niektorých zmluvách sa ale objavujú astronomické sankcie. Cieľom takéhoto konania je dostať klienta pod tlak a pri pokuse odstúpiť od zmluvy, získať tisíce za nedodržanie zmluvy. V zásade ide o pokus podviesť klienta a takéto nehnuteľnosti často nie sú ani ponúkané kupujúcim.

2. Hradené náklady za nepredanú nehnuteľnosť

V niektorých zmluvách sa môžete stretnúť s tým, že v prípade, keď bude realitná kancelária neúspešná, nechá si od vás zaplatiť vzniknuté náklady. Zmluva sa síce dá ukončiť či vypovedať, ale ak nedôjde k úspešnému predaju, môže celá „spolupráca" stáť predajcu stovky eur.

predaj exkluzívnej nehnutelnosti

 

3. Nezmyselne vysoká predajná cena

Niektoré firmy sa snažia dostať klientov na veľmi vysokú predajnú cenu. Často v takomto prípade doslova „lietajú desaťtisíce", bez toho aby si maklér urobil detailnú obhliadku nehnuteľnosti a predložil klientovi cenovú analýzu. Pod vidinou vysokej predajnej ceny potom majiteľovi ponúka exkluzívnu zmluvu. Po čase sa však od makléra dozvie, že cena sa musí drasticky znížiť, pretože nehnuteľnosť je za uvedenú cenu nepredajná. V tej chvíli nemá klient na výber: buď bude súhlasiť so znížením, alebo sa bude musieť draho vykúpiť zo zmluvy na dobu neurčitú.

„Správny maklér je schopný navrhnúť a obhájiť reálnu predajnú cenu nehnuteľnosti hneď od začiatku. Prehnane vysoká cena oproti očakávaniam by mala byť signálom, že je niečo nesprávne," varuje Richard Churý.

Ak je exkluzívna zmluva riadne vyhotovená, je obojstranne výhodná. Maklér je motivovaný poskytnúť čo najlepší servis a predať nehnuteľnosť za najlepšiu možnú cenu. Majiteľ nehnuteľnosti má naopak zaistené, že sa o všetky súvisiace úkony postará maklér a celá transakcia prebehne bez väčších problémov

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Richard ChurýRegional Director RE/MAX Slovakia

Ing. Richard Churý, spoluzakladateľ a riaditeľ RE/MAX Slovakia, najväčšej realitnej siete na Slovensku. Má na starosti budovanie a riadenie franšízingovej siete realitných kancelárií na území SR.