Hľadanie bezbariérového bývania? Takmer nemožné…

Publikované: Pondelok, 21 Marec, 2016 - 15:54, Ing. Peter Kollár

Ak ste zdravotne postihnutý a hľadáte bezbariérové bývanie, určite viete, aké ťažké môže byť samotné hľadanie vhodnej nehnuteľnosti.


Je dôležité, aby všetci ľudia so zdravotným postihnutím boli schopní – podobne ako ich rovesníci bez postihnutia – nájsť si pre seba a svoje rodiny vhodné bývanie.  Byť hendikepovaný v lokálnych podmienkach znamená byť priviazaný k jednému miestu. Musíme mať ale na pamäti, že aj hendikepované osoby túžia po mobilite spojenej aj so zmenou bývania. Navonok žijeme vo svete bez hraníc, myslím si ale, že je to len utópia, ktorej chceme všetci veriť.

 

Prečo je také ťažké nájsť bezbariérový byt?

Faktom je, že developeri, realitné portály a aj samotné realitné kancelárie nevyvíjajú také kroky, ktoré by mohli zdravotne postihnutým osobám umožniť jednoduchšie orientovanie sa v ponukách nehnuteľností a umožnili im tak jednoduchšie orientovanie sa na realitnom trhu. Asi najväčší podiel na tom má neschopnosť pochopiť situáciu hendikepovaných osôb a neschopnosť poskytnúť im dôležité informácie o pre nich dostupnom bývaní.

 

V skutočnosti existuje široká škála nehnuteľností, ktoré by mohli byť vhodné pre osoby s rôznym stupňom hendikepu. Problém ale spočíva v ich identifikácii. Niektorí hendikepovaní ľudia môžu potrebovať úplný bezbariérový prístup, zatiaľ čo iní s menším stupňom hendikepu môžu hľadať bývanie s malými úpravami ako napríklad bezbariérová kúpeľňa.

 

A pri tom by len stačilo, ak by realitné portály umožnili vyhľadávanie nehnuteľností aj na základe kľúčových funkcií pre hendikepovaných ľudí. Alebo by realitný makléri do popisov nehnuteľností udávali tiež správne informácie zahrňujúce kľúčové fakty pre hendikepovaných. Namiesto toho stále pretrváva vyhľadávania na základe typu nehnuteľnosti, jej lokality, ceny, veľkosti alebo počtu izieb.

 

Skúsenosti zo zahraničia

V zahraničí existuje niekoľko svetlých výnimiek, spoločností, ktoré pochopili potreby hendikepovaných a postavili na tom svoje podnikanie v oblasti realitných služieb. Návštevníci týchto realitných portálov tak nemusia namáhavo prehľadávať desiatky nehnuteľností a stráviť pol dňa za telefónom, aby sa spýtali na informácie ktoré ich zaujímajú.

 

Možno sa hendikepovaní dočkajú niečoho podobného aj na Slovensku. Faktom je, že osoby s postihnutím predstavujú nemalý potenciálny trh. Snáď tento krátky blog prinúti ľudí k zamysleniu sa nad touto problematikou a kto vie… možno sa už onedlho objaví startup, ktorý by chcel ľuďom s hendikepom pomôcť.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Peter KollárCertifikovaný maklér 1. stupňa

"Ak uspejete iba raz, môže to byť náhoda. Pokiaľ uspejete dvakrát, môže to byť šťastie. Pokiaľ uspejete trikrát, tak vďaka usilovnosti a pracovitosti." (Normandské príslovie)