Koľko ročných platov potrebujeme na kúpu bytu?

Publikované: Štvrtok, 12 August, 2021 - 12:41,

Patríte k tým, ktorí ešte nechytili zlatú rybku, nevyhrali v lotérii, nededili po babičke alebo sa jednoducho nenarodili pod šťastnou hviezdou bohatým rodičom?

Ak áno, určite dobre viete, že život v takomto prípade nie je prechádzka ružovou záhradou, a to najmä vtedy, ak si chcete kúpiť vlastné bývanie.

 

Známa poradenská spoločnosť sa vo svojej najnovšej štúdii s názvom Property Index 2021 pozrela na 22 krajín, v ktorých skúmala dostupnosť vlastného bývania. Spomedzi vybraných európskych krajín, vrátane Izraela, sa Slovensko umiestnilo takmer na chvoste rebríčka.

Nie príliš príťažlivé 19. miesto o nás vypovedá, že každý Slovák si musí odložiť takmer 11 (presnejšie 10,6) ročných priemerných platov na to, aby si zaobstaral vlastné bývanie v podobe priemerného bytu s rozlohou približne 70 metrov štvorcových. Nelichotivou informáciou je aj to, že v minulom roku mu na kúpu rovnakého bytu postačovalo 10 ročných platov.

 

 

Dôvodom, prečo sú výsledky štúdie pre Slovensko také aké sú, je vysoký dopyt po nehnuteľnostiach, nízka ponuka, lacné hypotéky a v neposlednom rade platové podmienky a celková ekonomická situácia, poznačená aj pandémiou koronavírusu.

 

V nadväznosti na spomínaný rebríček je zaujímavosťou fakt, že 19. priečku si delíme s našimi susedmi z Rakúska a v hneď za nami sa umiestnili bratia Česi, ktorí na kúpu bytu potrebujú viac ako 12,2 ročných priemerných platov. Najhoršie zo všetkých však obstáli Srbi, ktorí musia na nový byt „makať“ viac ako 15 rokov (presnejšie 15,2).

 

A kto si na byt zarobí najrýchlejšie?

Podľa tejto štúdie sa k novému bývaniu najskôr prepracujú Íri, ktorí si naňho usporia za 3,1 rokov. Za nimi sú Belgičania (4,2 rokov), Portugalčania (4,4 rokov), Bulhari (4,8 rokov), Nóri (5,1 rokov), Dáni (5,6 rokov), Nemci a Taliani (rovných 6 rokov), Holanďania (6,2 rokov), Briti (6,6 rokov), Bosňania (6,8 rokov, Rumuni (rovných 7 rokov), Poliaci (7,6 rokov), Chorváti (8,1 rokov), Maďari (8,4 rokov), Slovinci (8,6 rokov), Lotyši (8,9 rokov) a napokon Izraelčania (9,2 rokov).

Ak nechcete za svojím vlastným bývaním čakať dlhých 11 rokov, obráťte sa našich hypotekárnych špecialistov RE/MAX, ktorí vám radi vo všetkom poradia!

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.