Koniec roka sa blíži, ale zlacňovanie nehnuteľností stále nie!

Publikované: Utorok, 1 December, 2020 - 10:12,

Už len pár týždňov nás delí od vstupu do nového roka. Za sebou máme ďalší kvartál, ktorý nám presne ukazuje, ako je na tom trh s nehnuteľnosťami v súčasnosti. Na úvod môžeme iba načrtnúť, že situácia na realitnom trhu sa oproti minulému štvrťroku takmer vôbec nezmenila.

 

Štatistický úrad Slovenskej republiky najnovšie informuje, že ceny nehnuteľností, ktoré sú určené na bývanie, medziročne vzrástli v treťom kvartáli tohto roka o 8,5%. Ak tento údaj porovnáme s predchádzajúcim kvartálom, dostaneme výsledok v podobe zvýšenia cien nehnuteľností o 1,5%. Ak si to rozdelíme na drobné, Štatistický úrad zaznamenal aj rast cien nových nehnuteľností o 7,9% oproti minulému štvrťroku a o niečo viac eviduje nárast cien starších, čiže existujúcich nehnuteľností až o 8,4%.

 

 

Trend neustáleho rastu cien nehnuteľností určených na bývanie nepretržite trvá už 12 rokov, a to od skončenia hospodárskej krízy v roku 2008. Zatiaľ čo počas spomínanej krízy ceny nehnuteľností klesali, v aktuálnej koronakríze nemôže byť o podobnej situácii ani reči. Popravde, životná úroveň a ekonomická situácia obyvateľstva sa za 12 rokov neporovnateľne zlepšili, preto sa cenovky domov, bytov, pozemkov a iných druhov nehnuteľností zväčšili natoľko, že záujemcovia o nové bývanie sa nestíhajú čudovať.

 

Kto dlho špekuloval a váhal nad kúpou vlastnej nehnuteľnosti pred pár rokmi, môže dnes skutočne ľutovať. Nielenže boli nehnuteľnosti oveľa lacnejšie a dostupnejšie, ale situácia bola výrazne lepšia aj z pohľadu financovania. Získať v dnešnej dobe hypotekárny úver totiž nie je prechádzka ružovou záhradou, a to najmä vtedy, ak sa vyhliadky na udržanie pracovného miesta otriasajú v základoch. O nič lepšie na tom nie sú ani záujemcovia o hypotéku, ktorí nemajú žiadnu finančnú rezervu alebo nemajú potrebný štartovací kapitál, ktorý je pri kúpe domu alebo bytu nevyhnutný.

 

My v RE/MAX  máme oči stále na stopkách. Sledujeme vývoj trhu a snažíme sa vám podať informácie z prvej ruky. Pozrite si našu aktuálnu ponuku nehnuteľností a vyberte si u nás ešte dnes, kým sa ich cenovky opäť nezvýšia.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.