Krátkodobý prenájom nehnuteľnosti prostredníctvom Airbnb a podobných portálov

Publikované: Utorok, 14 November, 2017 - 10:48, Mgr. Štefan Dolinay

Tento rok som sa stretol s klientmi, ktorí sa ma pýtali, či je prenájom ich nehnuteľnosti prostredníctvom

Airbnb výhodnejší ako klasický dlhodobý prenájom. Stretol som sa s argumentom, typu: „Kamarátov známy prenajíma cez Airbnb a pýta si aj päťdesiat euro za noc.” Povedzme si najskôr, čo to Airbnb je.

Airbnb je celosvetovo najpoužívanejší portál poskytujúci krátkodobé ubytovanie, prostredníctvom ktorého si viete prenajať samostatnú izbu, apartmán, dom, dokonca aj veľkú luxusnú vilu prakticky po celom svete. Ponuku však netvoria ubytovacie komplexy – hotely alebo penzióny, ale samotný majitelia jednotlivých nehnuteľností, ktorí ponúkajú ubytovanie vo svojich vlastných bytoch alebo domoch. Tento typ nájmu využívajú turisti alebo osoby ktoré hľadajú krátkodobý nájom (maximálne na obdobie jedného mesiaca) a hotely im nevyhovujú alebo sú príliš drahé. Ubytovanie u majiteľov niektorým viac vyhovuje jednoducho z dôvodu, že sa cítia „ako doma” a majú k dispozícii aj vybavenie, ktoré by v hoteli nemali.

Prenajímate byt a zamýšlate sa, že by ste ukončili dlhodobý prenájom a zvýšili by ste si zisk prostredníctvom Airbnb?

Už niekoľko klientov sa ma pýtalo: „Vedel by som vami ponúkaný byt prenajímať cez Airbnb? Zarobil by som na tom viac ako cez klasický prenájom?” Treba si uvedomiť, že nie každá nehnuteľnosť je vhodná na prenájom prostredníctvom tohto portálu. V prípade prenájmu prostredníctvom Airbnb je nutné sa zamyslieť nad cieľovou klientelou, ktorú tvoria predovšetkým turisti, ktorí prišli na dané miesto stráviť niekoľko dní. Ich potrebou je bývať neďaleko centra alebo zažiť autentickú atmosféru našej krajiny. Medzi klientelou sa nachádzajú aj ľudia, ktorí sú ochotní zaplatiť za výnimočné a luxusné miesto, preto aj v ponuke Airbnb v Bratislave sú aj apartmány za viac ako 250 EUR na deň. Preto vhodnou nehnuteľnosťou na prenájom je taká, ktorá sa nachádza v širšom centre, je štýlovo zariadená, je to apartmán alebo ateliér, prípadne má samostatné izby, ak ich chcete prenajímať zvlášť. Je nutné si uvedomiť, že viac nájomníkov budete mať počas sezóny a váš príjem môže kolísať, preto nemajte veľké oči a uvažujte nad reálnou obsadenosťou Vašej nehnuteľnosti.

Prenájom prostredníctvom Airbnb v praxi

Klienti za mnou prichádzajú so zaujímavými odhadmi, koľko im prenájom prostredníctvom Airbnb prinesie. Je to naozaj taká zlatá baňa ako sa mnohí domnievajú? Ľudia si často neuvedomujú, že krátkodobý prenájom znamená vyššie investície do hnuteľného majetku, ktorý je opotrebovaný vo vysokej miere, spotreba energií býva tiež vyššia. Treba si prirátať náklady spojené s upratovaním po každom klientovi. Portál si účtuje niekoľko % z každého prenájmu a ako z každej činnosti, ktorá vám prináša zisk je z prenájmu prostredníctvom Airbnb nutné odviesť daň zo zisku (v prípade ak presiahnete stanovený minimálny zisk na podanie daňového priznania). Uvedomte si ako môžu reagovať susedia pri krátkodobých prenájmoch, niektoré nehnuteľnosti sú na tento účel vhodné, iné práve naopak.

Krátkodobý prenájom nehnuteľnosti

 

Pre koho je prenájom prostredníctvom Airbnb určený?

Predovšetkým pre majiteľov bytov alebo samostatných izieb v širšom centre Bratislavy alebo Košíc. Airbnb však funguje aj na iných turisticky zaujímavých miestach v rámci celého Slovenska. Krátkodobý prenájom môže byť alternatívou pre osoby, ktoré bývajú v byte, kde majú aspoň jednu voľnú samostatnú izbu, nechcú ju však prenajímať dlhodobo, lebo nie vždy im vyhovuje mať v byte spolubývajúceho. Airbnb ponúka možnosť výberu, kedy chcete prenajímať, teda môžete prenajímať iba cez pracovný týždeň a cez víkendy ubytovanie neposkytovať alebo naopak. Možností je veľa. Dôležité je predovšetkým dôsledná analýza Vašich možností, v niektorých prípadoch je prenájom prostredníctvom Airbnb mimoriadne výhodný, inokedy sa oplatí prenajať byt vhodným nájomníkom.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Mgr. Štefan DolinayCertifikovaný maklér 2. stupňa

Certifikovaný maklér 2. stupňa.
Člen prestížneho Top Club RE/MAX Bronze.