Na čo si dať pozor pred kúpou pozemku

Publikované: Utorok, 20 Jún, 2017 - 10:33, Mgr. Nela Havelová

Nie každý pozemok je určený na stavbu – treba si zistiť, či v danej lokalite podľa aktuálneho územného plánu je možná výstavba rodinného domu. Na miestnom stavebnom úrade by ste mali do 30 pracovných dní dostať odpoveď na žiadosť o územno-plánovaciu informáciu, ktorej obsahom sa dozviete, či sa dá na vami vybranom pozemku stavať.

Inžinierske siete a prístupová cesta – Pri kúpe pozemku však môže nastať situácia, že prístup k nemu bude viesť cez súkromnú parcelu a nie verejnú komunikáciu, ako je bežné. V taktom prípade si treba zistiť, kto je jej vlastníkom a ako je takýto prístup na pozemok právne ošetrený. Pri výbere pozemku sú dôležité inžinierske siete, ktoré by mali byť prístupné z pozemku. Najvhodnejšie je nájsť si pozemok s dostupnými IS – voda, elektrina, plyn, kanalizácia. V prípade, ak je problém, treba sa obrátiť na distribúciu sietí.

Lokalita – pri výbere pozemku treba dbať na umiestnenie a lokalitu. Môže sa stať, že pozemok, o ktorý máte záujem môže byť v chránenej krajinnej oblasti, v rekreačnej časti, vo vinohradníckej oblasti či prírodnej alebo pamiatkovej rezervácii. Faktory ako hlučnosť okolia, vzdialenosť občianskej vybavenosti, susedia či prostredie vplývajú taktiež na rozhodnutie o kúpe pozemku. Pri rôznych druhoch pozemku je podľa územno-plánovacej informácie vypísané, čo, v akej veľkosti, s akou mierou zastavania, s akými obmedzeniami sa dá postaviť vaše nové bývanie.

Pozor na záplavové oblasti – na Slovensku sú oblasti, ktoré sú vedené ako rizikové z hľadiska záplav. Vymedzené rizikové oblasti sa týkajú väčších tokov riek. Niektoré poisťovne majú mapy týchto území a podľa toho stanovujú aj cenu poistenia nehnuteľnosti. Je závislá od polohy miesta, od miery rizika záplavy, ktoré majiteľovi nehnuteľnosti hrozí. Je dobré vedieť, či sa vami vybraný pozemok v takejto lokalite nachádza a či nebude problém s následným poistením domu.

Poľnohospodárska pôda – ak chcete postaviť dom na poľnohospodárskej pôde, ktorá je na liste vlastníctva evidovaná ako orná pôda, je potrebné vedieť, či sa dá vyňať z pôdneho fondu a do budúcna s ním naložiť ako so stavebným pozemkom. Na základe rozhodnutia o vyňatí z pôdneho fondu na príslušnom pozemkovom a lesnom odbore sa zmení druh pozemku, vznikne nová parcela (stavebná, ktorá väčšinou nie je z celej časti pozemku, ale len pod stavbou) a potom je potrebné dať vyhotoviť nový geometrický plán, ktorý sa dá zapísať na príslušný katastrálny odbor.

kúpa pozemku blog

 

Parcela evidovaná na liste vlastníctva ako „C“ a ako „E“ – veľký pozor na parcely, ktoré sú evidované na liste vlastníctva ako parc. „E“, nakoľko na tieto parcely nie je možné vydať stavebné povolenie. Geometrickým plánom sa dá preklasifikovať táto parcela do parcely registra „C“.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Mgr. Nela HavelováCertifikovaný maklér podľa normy ISO

Vaša nehnuteľnosť, moja priorita!
Zverte predaj alebo kúpu nehnuteľnosti do rúk odborníka.