Na západe nič nového... Bytov je stále málo

Publikované: Utorok, 18 Január, 2022 - 13:08,

Už nejaký ten piatok počúvame stále tú istú pesničku, že ceny išli neuveriteľne hore, že nie sú byty na predaj, že dopyt je vysoký a hypotéky lacné. K tomu všetkému sa ešte pridala inflácia, ktorá v poslednom čase naberá na raste.

 

Tento scenár sa netýka len slovenského realitného trhu, ale môžeme ho badať aj v okolitých štátoch Európskej únie. Prognostik by možno pred rokmi tvrdil, že ak by svet postihla nejaká pandémia, všetko by razom zlacnelo, nehnuteľnosti nevynímajúc. Ak by bol takýto prognostik platený od svojich hypotéz a predpovedí, dnes by už bol bezdomovec, ktorému by sme ani mi v RE/MAX neboli schopní nájsť vhodné a predovšetkým lacné bývanie.

 

 

Covid-19, zákerný koronavírus zatočil s mnohými životmi i osudmi a v neposlednom rade aj s ekonomikou, politickou scénou a spotrebiteľským správaním. Namiesto toho, aby sa nehnuteľnosti držali aspoň na svojich pôvodných cenách, vystrelili do takých výšin, že si to naša história ani nepamätá.

A ako to vyzerá v posledných dňoch roka 2021?

Nuž stále rovnako. Minimálne na západe nič nového!

Oproti tretiemu kvartálu klesla ponuka bytov v našom hlavnom meste až o 17 %. Štatistický úrad nám poskytol informácie, ktoré sú z mesiaca na mesiac zaujímavejšie, ale v podstate vôbec neprekvapujú. V Bratislave aktuálne chýba až 40 tisíc bytov, čo je skutočne alarmujúce číslo. Oproti minulému roku bolo skolaudovaných o tisíc bytov menej ako v súčasnosti. Nárast cien nehnuteľností je v súvislosti s týmito údajmi mimoriadny. Ak to vyjadríme v číslach, ceny medziročne vzrástli až o 8 %, a to nie je všetko. Nedostatok bytov, čiže nízka ponuka, tlačí ceny bytov ešte do závratnejších výšok a ich zlacňovanie v najbližších mesiacoch ani zďaleka nemôžeme očakávať.

 

 

Prečo sa nestavajú byty?

Vysoké ceny stavebných materiálov, ale predovšetkým zdĺhavé administratívne procesy, povolenia a legislatíva vo výraznej miere sťažujú výstavbu nových bytov. Presnejšie požiadavky a jednoduchšie pravidlá by mohli situácii výrazne pomôcť. Loptička je však na strane zákonodarcov a úradov. Vôľa by tu aj bola, avšak horšie na tom je samotná realizácia a zavedenie nových podmienok do praxe.

 

RE/MAX bude aj naďalej monitorovať situáciu a prinášať vám vždy čerstvé informácie z prvej ruky.

 

V prípade potreby odborného poradenstva pri kúpe, predaji či prenájme nehnuteľností, právneho alebo hypotekárneho poradenstva, sa obráťte na našich RE/MAX realitných profesionálov!

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.