Najčastejšie chyby pri predaji nehnuteľnosti samopredajcom

Publikované: Utorok, 28 Február, 2017 - 12:49, Branislav Pastorok

Prvá zásadná chyba od samopredajcov je, že nepoznajú celkom podrobne situáciu na trhu. Každý v živote už niečo predával a každý, si myslím, predať vie, ale základný rozdiel je tu v tom, v akej kvalite sa mu to podarí. Niekedy je veľmi spokojný kupujúci inokedy predávajúci, ale kvalitný realitný maklér vie tieto misky váh dať do rovnováhy, aby boli spokojní obaja účastníci obchodu.

Prvý zásadný rozdiel pri predaji nehnuteľnosti je „ CHCEM PREDAŤ alebo PONÚKAŤ“

Ak predávate byt, dom alebo pozemok sami bez pomoci realitného makléra, odporúčam, urobte si najskôr odhad trhovej ceny. Tú určuje kúpyschopnosť obyvateľov v danej lokalite. Je to cena niečo medzi hodnotou znaleckého posudku a správaním sa kupujúcich na trhu v danom okamihu.

Pochopenie a zaradenie vašej nehnuteľnosti do svojej cenovej kategórie vám ušetrí veľa času a určite aj peňazí. V opačnom prípade sa vám môže stať, že vaša nehnuteľnosť sa na trhu s nehnuteľnosťami stane ležiak, ktorý už každý pozná a ťažko si nájde svojho kupca.

Najhoršie na tom je potom tá skutočnosť, že nehnuteľnosť predá predajca často ešte za nižšiu cenu, ako bola na začiatku ním neprístupná.

Trhová cena nehnuteľnosti nemusí odrážať jej hodnotu

Jedna z najčastejších chýb, vďaka ktorej sa samopredajca pripravuje o čas a peniaze, je nevhodné nastavenie predajnej ceny jeho nehnuteľnosti. Záujem potencionálnych kupujúcich býva obvykle časovo obmedzený. Pokiaľ ste sa rozhodli predávať draho s tým, že postupne budete zlacňovať, môžete dosiahnuť pravý opak a to dostať sa dokonca až pod trhovú cenu.

Z internetu je totiž možné zistiť vývoj cien dlho predávaných nehnuteľností a tam je možné vidieť ich značné zníženie konečnej kúpnej ceny. Preto je veľmi dôležité uvedenie správnej kúpnej ceny za nehnuteľnosť na trh.

reality predaj blog

Najlepším ukazovateľom správne zvolenej ceny je jej predaj v rozmedzí 1 - 4 týždňoch na trhu.

Tu je možno krátky čas na jemné pohrávanie sa s mierne vyššou sumou, ale len v krátkom čase, aby sme tie najlepšie ponuky kupujúcich nepremeškali.

Ešte na jednu dôležitú vec chcem v tomto poukázať. Keď nevieme určiť správnu cenu za nehnuteľnosť, tak často uvádzame „CENA DOHODOU! a tu na túto vetu veľmi upozorňujem. Počas mojej obchodnej činnosti, je táto veta veľmi zle vnímaná zo strany kupujúcich. Často na takto označené nehnuteľnosti vôbec nereagujú a to z jedného dôvodu „CENA BUDE NEREÁLNA A VYSOKÁ“ veď povedzme si sami, prečo neuviesť super cenu a schovávať ju, mám super cenu, tak sa všetkým pochválim a idem predať v ten deň.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Branislav PastorokCertifikovaný maklér 2. stupňa

V sieti RE/MAX pôsobí od roku 2012 ako dlhoročne najúspešnejší maklér kancelárie RE/MAX Techreality v Prievidzi.

Opakovane získava za dosiahnutú výšku produkcie titul Maklér roka za región Stredné Slovensko.

Je čestným členom prestížneho Platinum Top Club.