Nájom – zbytočne vyhodené peniaze. Áno či nie?

Publikované: Štvrtok, 5 Marec, 2020 - 12:24,

Určite ste už niekedy počuli, že ak platíte za nájom, vyhadzujete tým peniaze von oknom. S týmto tvrdením sa takisto často spája aj názor, že je lepšie si za tie peniaze zobrať hypotéku a platiť si za niečo, čo je aj moje.

Súhlasíte s tým?

 

Na túto problematiku majú ľudia rôzne názory.

 

U nás na Slovensku je prevažná časť ľudí zástancom súkromného vlastníctva nehnuteľnosti. Tvrdia, že peniaze za nájom sú zbytočne vyhodené a že je lepšie platiť hypotéku a vlastniť byt alebo dom, než platiť za niečo, čo nikdy nebude vaše.

 

Ďalšia skupina obyvateľstva sa považuje za flexibilných ľudí, ktorí si vyberú podnájom. Prechodné bývanie si vyberú preto, lebo pracujú alebo študujú mimo miesta svojho bydliska a myslia si, že v prípade zmeny práce alebo spôsobu života budú pripravení zmeniť miesto bývania kedykoľvek a bez väčších problémov.

 

 

Existuje aj taká skupina ľudí, ktorí by radi bývali vo vlastnom, ale ich finančné možnosti im to nedovoľujú, alebo jednoducho nesplnia podmienky na získanie hypotekárneho úveru. V tomto prípade, ak sa chcú osamostatniť, nezostáva im lepšia možnosť, než vybrať si nájomné bývanie.

 

Explicitný súhlas s tvrdením, že vlastné bývanie je lepšie ako prenájom neexistuje. Každý človek je iný a každý má iné potreby či priority. Aj napriek tomu, že väčšina ľudí siaha po vlastnom bývaní, netreba zabúdať ani na tých, ktorým je prednejšie prechodné bývanie v prenájme. Jeho výhodou je určite flexibilita, pretože ak sa mu jedno bývanie „zunuje“ alebo ho k tomu donútia okolnosti, jednoducho zruší nájomnú zmluvu a vyberie si inú nehnuteľnosť.

 

Situácia na realitnom trhu sa ani v súčasnosti príliš nemení. Záujem o byty je stále väčší a väčší. Aj napriek sprísneným podmienkam na získanie hypotéky sú ľudia ochotní a schopní zabezpečiť si vlastné bývanie. Bytov je však málo a ak nemôžete vlastniť, môžete si vybrať samostatné nájomné bývanie, s ktorým vám tím RE/MAX s ochotou pomôže.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.