Návod na rodinný biznis v realitách

Publikované: Utorok, 30 Jún, 2015 - 11:42, RE/MAX Svet realít

Prekonať strach a obavy, ísť za svojim snom a byť presvedčený o tom, že ste predurčený na úspech. O tom, že rodina, bývanie, peniaze, uznanie či dôvera sa vedia spojiť v jedno a vytvoriť krok po kroku silný a úspešný biznis, nám porozprávajú Anna a Juraj Firtovci z RE/MAX Svet realít.

Firta_remax_makler

 

Aj vo Vašom prípade je podnikanie rodinným biznisom. Pamätáte si na svoje prvé začiatky v realitách?

Anna: Keď som po 6 rokoch na materskej dovolenke rozmýšľala, čo ďalej, keďže moja pracovná pozícia bola už zrušená a nemali pre mňa inú, tak som natrafila na inzerát s ponukou práce realitného makléra v RE/MAX. Veľmi ma to lákalo, ale predstava, že nič nepredám a nič nezarobím ma dosť frustrovala, tak som na pohovor ani nešla. Po mojich obavách z vlastného podnikania som nakoniec dostala prácu v Bratislave, avšak po roku a pol sa udiali vo firme organizačné zmeny a musela som odísť. Bola som zúfala a po množstve pohovorov a sklamaní, som si povedala dosť. Znova som začala uvažovať nad prácou v realitách. Už som si viac verila a pridali sa aj signály, ktoré mi naznačovali, že mám do toho ísť. Napr. nad Sencom stále lietal RE/MAX balón, akoby ma prenasledoval :). Manžel ma v tom podporil a tak som v 2009 začala robiť maklérku v RE/MAX v Senci. Darilo sa mi veľmi dobre, no po pár mesiacoch nastala situácia, s ktorou som nepočítala. Kancelária, v ktorej som pracovala bola zrušená. Vtedy som si povedala, že keď sa mi darí ako maklérke, musí sa mi dariť aj ako majiteľke. S podporou manžela a brata Paľa sme v júli 2010 otvorili vlastnú kanceláriu RE/MAX Svet realít v Senci.

Juraj: Dnes to môžeme považovať tak trochu za rodinný biznis. Zo začiatku to však bolo skôr o tom, že manželka hľadala svoje uplatnenie po rodičovskej dovolenke. Vždy som bol presvedčený, že je ideálna pre prácu s ľuďmi. Toto vie úplne skvele. Nikdy som nepochyboval, že jej práca realitnej maklérky pôjde skvele. Začiatok bol celkom náročný. Výsledky neprišli hneď a manželka sa cítila frustrovaná. Vtedy sme uzavreli dohodu. Volal som to, že kupujem jej biznis. Každý mesiac som jej ako zamestnávateľ posielal na účet fixnú výplatu a za to všetky výnosy z realít mali ísť mne. Bol som si istý, že zarobím :) a takto začal rodinný biznis. Väčším rodinným biznisom sa to celé stalo pred rokom. Keď som opustil kariéru zamestnanca veľkej korporácie a pridal som sa k manželke budovať vlastný rodinný biznis. Po pozitívnej skúsenosti s kariérou manželky sme sa silne orientovali na vytvorenie alternatívy pre mamičky po materskej. Takto sa snažíme robiť nielen náš rodinný biznis, ale aj pomáhame iným rodinám vyriešiť dilemu kariéry a rodiny. Som presvedčený, že toto rozhodnutie je jedným z pilierov nášho doterajšieho napredovania.

 

Čo je podľa Vás príťažlivé na podnikaní s nehnuteľnosťami?

Juraj: Je to skvelá oblasť. Každý človek skôr či neskôr rieši otázku bývania. Proces ako vyriešiť svoje bývanie je pomerne komplexný. Z tohto dôvodu, ak niekomu pomôžete s tak komplexnou vecou, tak ľudia to náležite ocenia. Odmenou nie sú len peniaze, ale aj pocit, že niekomu ste pomohli s jedným z najdôležitejších životných rozhodnutí. Nájsť svoj nový domov je jeden z najsilnejších životných zážitkov – a my sme pri tom.

 

Čo na svojej práci milujete a čo ste svojej práci museli obetovať?

Anna: Na tejto práci je úžasné to, že s každou nehnuteľnosťou sa stávam súčasťou osudov ľudí, ktorí riešia svoje životné situácie. Mám tú možnosť pomôcť im nájsť bývanie a potom sa s nimi tešiť, že sa to podarilo. Fascinuje ma aj to, že každý klient je iný, má inú povahu, iné očakávania a podľa toho s ním treba komunikovať. Nie je to stereotyp, je to vždy o niečom inom a to ma baví.

A čo som musela obetovať? Niekedy víkendy, keď sa snažím klientom vyhovieť s obhliadkou, ale to bolo hlavne v začiatkoch.

 

Kto má šancu z Vášho pohľadu byť úspešným maklérom/majiteľom kancelárie? Čo musí spĺňať?

Anna: Myslím si, že ktokoľvek, kto naozaj chce a rád komunikuje s ľuďmi, je ochotný sa vzdelávať, je aktívny, trpezlivý, vie si získať dôveru klientov a musí túto prácu milovať. V našej kancelárii sme vsadili na mamičky po materskej. Z vlastnej skúsenosti viem, aké je ťažké nájsť si prácu, keď máte deti a skĺbiť osemhodinový pracovný čas so starostlivosťou o rodinu. A hlavne po období, keď riešite iba deti a mamičkovské povinnosti máte chuť niečo dokázať sebe aj ostatným. A táto ambícia vie neskutočne naštartovať biznis. Naše maklérky sú toho jasným dôkazom. A nikomu z nás nevadí, keď kancelária niekedy vyzerá ako družina, či škôlka :).

 

Aká je Vaša vízia do budúcnosti/Vaše ambície?

Anna: Mať ešte viac spokojných klientov, ktorí nás radi odporučia ďalej a spokojných maklérov, ktorí sú radi, že pracujú v našej kancelárii. A keď niekto v Senci bude riešiť nehnuteľnosť, aby sme boli jeho prvá voľba.

Juraj: Postaviť biznis, ktorý nás dokáže slušne uživiť, bude nás to baviť a bude nám dávať pocit, že pomáhame aj ľuďom okolo nás žiť spokojný život.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Svet realítRealitná kancelária v Senci

Bývanie v Senci,
profesionálne služby a makléri, ktorým môžete dôverovať.