Nehnuteľnosť v exekúcii... a čo teraz

Publikované: Utorok, 25 Apríl, 2017 - 09:31, Juraj Činčura

Na trhu je bežné, že predávaná nehnuteľnosť má ťarchu v podobe záložného práva v prospech banky. Veľké percento nehnuteľností sa nadobúda kúpou a financovaním prostredníctvom hypoték. Nemusí to tak byť vždy, no ľudia tento veľký záväzok veľakrát podcenia a tak sa čoraz častejšie na trhu objavujú nehnuteľnosti s jednou, prípadne viacerými exekúciami.

V živote každého z nás môže nastať situácia, kedy nie je naďalej schopný si plniť svoje záväzky voči veriteľovi. Príčin, prečo si dlžník nedokáže plniť svoje záväzky, môže byť niekoľko, napr. strata zamestnania, strata zdravia či úmrtie partnera.

Tu nastáva problém, že mnohokrát ľudia nepoznajú, aké sú ich možnosti riešenia tejto neľahkej situácie. Stáva sa, že splátky začínajú uhrádzať nepravidelne, prípadne vôbec, ignorujú výzvy a upomienky a prestanú úplne komunikovať s bankou.

Dúfajú, že ak výzvy odignorujú, banka na nich zabudne. Tvária sa, ako by sa ich to netýkalo, často sa snažia túto zlú situáciu vyriešiť ďalšími pôžičkami a zahrabú sa do problémov ešte viac. Po výzvach a upomienkach nastupuje exekútor, ktorý vymáha dlžnú sumu od dlžníka. Pokiaľ sa ani exekútor nevie s dlžníkom dohodnúť na splátkovom kalendári a dlžník dlžnú sumu nespláca, môže to prerásť až do následnej dražby nehnuteľnosti. Celý proces trvá niekoľko mesiacov a pritom sa tomu dá predísť.

Pri exekúciách a hroziacej dražbe začne dlžník pod tlakom svoju nehnuteľnosť predávať, no tento krok už žiaľ pri dnešnej situácii na trhu prichádza neskoro a tak svoju nehnuteľnosť často predá pod trhovú cenu.

Čo teda robiť, aby sa tomu dalo predísť?

V prvom rade pri uzatváraní hypotekárneho úveru by mali ľudia myslieť do budúcna. Hypotéka je dlhodobá záležitosť a tento záväzok býva zväčša na 20-30 rokov. V dnešnej dobe sa nedá predvídať istota v zamestnaní na tak dlhú dobu.

Pri uzatváraní úverovej zmluvy banka požaduje poistenie nehnuteľnosti. Poistenie neschopnosti splácať, či životné poistenie sa podceňuje. Pritom je však veľmi dôležité a môže vám pomôcť pri zhoršení životnej situácie plniť si záväzky aj na niekoľko mesiacov.

Ak sa stane, že nebudete schopný platiť hypotéku, je dôležité, aby ste čo najskôr začali komunikovať s bankou a informovali ju o neschopnosti plniť si záväzok. Najlepšie je, ak tak spravíte ešte pred termínom splatnosti splátky. Banka sa vo väčšine prípadov s Vami dohodne na odklade splátok, prípadne na predĺžení splatnosti úveru, resp. na splátkovom kalendári.

nehnuteľnosti predaj blog 25.4.2017

V prípade, že jediným riešením zostáva predaj vašej nehnuteľnosti, nehanbite sa a vyhľadajte si odbornú pomoc realitnej kancelárie. Je dôležité vyhľadať a pozvať si viacero kancelárií a vybrať si k spolupráci jednu. Vyberte si serióznu realitnú kanceláriu s bohatými skúsenosťami a dobrými referenciami.

Odporúčame podpisovať zmluvy na dobu určitú alebo s krátkou výpovednou dobou a strážiť si termíny! Realitná kancelária Vám spolu s hypotekárnym špecialistom alebo finančným poradcom poradí, aké sú možnosti riešenia Vašej situácie. V prípade časovej tiesne Vám pomôžu vypracovať správnu stratégiu predaja nehnuteľnosti, čo vám následne môže zachrániť bývanie a tým neprídete o Vašu celoživotnú investíciu.

 


Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Juraj ČinčuraCertifikovaný maklér 1. stupňa RE/MAX Slovakia

Certifikovaný partner 1. stupňa RE/MAX Slovakia. Korektný, seriózny a profesionálny prístup.