Nehnuteľnosti lámali rekordy

Publikované: Štvrtok, 10 Február, 2022 - 11:45,

Máme za sebou jedno z najťažších období, vo všetkých smeroch...

Rok 2021 bol z pohľadu realitného trhu rokom zmien a zvratov. Dôsledkom týchto turbulencií, o ktorých sme niekoľkokrát písali v našich článkoch, boli nehnuteľnosti a rast ich cien, ktoré lámali rekordy na všetkých frontoch.

 

Ceny nehnuteľností rástli vo všetkých regiónoch obrovským tempom a vyšplhali sa na hodnotu až 18 %. Podľa expertov z Národnej banky Slovenska za tým stoja pozitíva, ale aj hrozby. Medzi tie dobré správy patrí skutočnosť, že sa ľudia stávajú čoraz viac bohatšími. Majú vyšší majetok, lepší plat a komfortnejšiu životnú úroveň, a preto majú väčšiu odvahu investovať do rezidenčných aj investičných nehnuteľností či dokonca realitných fondov. K hrozbám patrí spomínaný rast cien nehnuteľností, a zároveň vysoký záujem o bývanie a úvery, čo môže v konečnom dôsledku ohroziť našu finančnú stabilitu. K významným rizikám patria aj ďalšie faktory, ktoré môžu ohroziť zdravie financií obyvateľstva, kde patrí aj aktuálne veľmi vysoká inflácia.

 

Všetky príležitosti aj hrozby ovplyvňujú realitný trh, ktorý už dlhú dobu bojuje s extrémne nízkou ponukou nehnuteľností na predaj, predovšetkým bytov. Dopyt po nich neutícha, ale nepatrne klesol z dôvodu vyššieho záujmu o rodinné domy a pozemky. Aj pri tomto segmente vyvstáva ďalší problém, ktorým je citeľné zvyšovanie cien stavebných materiálov a ďalších tovarov i služieb. Ľudia, ktorí plánujú stavbu domu alebo jeho rekonštrukciu si poriadne siahnu do vrecka hlavne v nasledujúcom období.

 

 

Okrem toho, ešte stále bojujeme s koronavírusom, ktorý poznačil takmer všetky sféry priemyslu, obchodu a služieb, s výnimkou realitného trhu. Nás realiťákov sa koronakríza dotkla len okrajovo. Nehnuteľnosti sa predávali vo veľkom a bez väčších problémov, nakoľko situácia praje záujemcom o hypotekárne úvery, ktoré sú v ostatnom čase veľmi výhodné a lacné.

 

A čo vyhliadky? Budú ružovejšie?

Nuž to je otázka, na ktorú stále hľadáme odpoveď. Guvernér NBS Peter Kažimír predikuje, že v roku 2022 nás aj ďalej čaká zvyšovanie cien nehnuteľností, avšak tempo rastu sa spomalí. Nechajme sa teda prekvapiť, čo si pre nás budúcnosť pripraví.

 

My v RE/MAX sa naďalej budeme usilovať, aby ste mali poruke všetky dôležité informácie o dianí na realitnom trhu. Ostaňte s nami!

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.