Novostavba alebo staršia nehnuteľnosť?

Publikované: Streda, 19 Február, 2020 - 10:57,

Rozhodli ste sa pre kúpu nehnuteľnostiA už viete, či si kúpite novostavbu, alebo zvolíte staršiu nehnuteľnosť, ktorú si sami zrekonštruujete? Prinášame vám zopár cenných rád, ktoré vám pomôžu správne sa rozhodnúť. Nech sa páči!

 

Cena nehnuteľnosti

Toto kritérium nemusí byť alfou a omegou pri vašom rozhodovaní. Novostavbu určite kúpite za vyššiu cenu (podľa aktuálnej situácie o cca 30 % viac) ako staršiu nehnuteľnosť, no aj tu je potrebné počítať s tým, že do staršej nehnuteľnosti budete musieť investovať na jej opravy a ďalšie úpravy. Navyše, ak si kúpite byt v staršej bytovke alebo paneláku, musíte rátať aj s prispievaním do fondu opráv, kde budú príspevky, vzhľadom na vek nehnuteľnosti, oveľa vyššie ako pri novostavbe.

 

Lokalita a dostupnosť

Ak si vyberiete bývanie v novostavbe, musíte rátať s tým, že nie vždy sa váš byt bude nachádzať v blízkosti centra mesta. Naopak, staršie nehnuteľnosti sú prevažne súčasťou centra alebo sa nachádzajú v užšom centre, kde je vyššia občianska vybavenosť a dostupnosť.

 

 

Náklady na bývanie

Veľmi dôležitým kritériom pri výbere vhodnej nehnuteľnosti sú jej prevádzkové náklady. Pri novostavbe sa už tradične ráta s nižšími nákladmi, pretože novšie stavebné materiály sú energeticky nenáročné a efektívne. Bývanie v novostavbe vám na rozdiel od bývania v staršej nehnuteľnosti ušetrí nemalé peniaze za energie.

 

Bezpečnosť a štandardy

Pred samotnou kúpou nehnuteľnosti by ste mali poznať skutočný stav nehnuteľnosti. Nezanedbajte kontrolu elektroinštalácie, hydroizolácie a ostatných rozvodov, statiky, ako aj ďalších dôležitých parametrov, ktoré musia spĺňať technické štandardy. Na túto činnosť si vyberte spoľahlivých odborníkov, ktorí poskytujú služby inšpekcie nehnuteľností.

 

 

Ak sa stále neviete rozhodnúť, či je pre vás lepšia novostavba alebo staršia nehnuteľnosť, zvážte si všetky plusy i mínusy a urobte si podrobnú analýzu nákladov alebo kontaktujte našich realitných špecialistov, ktorí vám s výberom ochotne pomôžu.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.