Novostavby – cena stúpa, predaj klesá

Publikované: Štvrtok, 25 Apríl, 2019 - 09:35,

Jeden z najznámejších „podpultových tovarov“ v súčasnosti sú byty. Hlavne tie nové.

O tom, že dopyt prevyšuje ponuku, sme už toho povedali viac. Situácia sa ani teraz nezmenila a len čas ukáže, ako sa to bude vyvíjať ďalej.

 

Aj napriek tomu, že niektoré developerské projekty finišujú, ďalšie sú vo výstavbe a iné ešte len v pláne, stále je toho na trhu s nehnuteľnosťami málo. Slováci stále bažia po novom bývaní a uprednostňujú osobné vlastníctvo pred prenájmom.

 

Pre porovnanie, v prvom trimestri tohto roku bolo zazmluvnených iba 573 bytov. Záujem o nové byty sa medzi poslednými kvartálmi znížil o 9,5% a medziročne až o 45%.

 

 

Ceny novostavieb v našom hlavnom meste aj v poslednom období prekročili svoje maximum, avšak ich rast sa o niečo spomalil. Chuť bývať v novom a ochota za to zaplatiť však nestačia. Dôvody sú dlhodobo známe, a síce, že aj dopyt po hypotekárnych úveroch sa spomaľuje. Môžu za to prísnejšie podmienky získania hypotéky, ktoré určuje Národná banka Slovenska.

 

Priemerná cena novostavby v Bratislave bola v prvom štvrťroku tohto roka na úrovni 2 311 € bez DPH za meter štvorcový. Ich cena sa oproti poslednému kvartálu minulého roka zvýšila o 37 €, čo predstavuje nárast o 1,6%. Ak by sme porovnali prvý kvartál roku 2018 a aktuálny stav, nárast priemernej ceny za meter štvorcový v novostavbe bol až 6,8%. Trend rastúcich cien nových nehnuteľností nenastal iba v Bratislave, ale takisto aj v jej okresných mestách, či iných väčších mestách na Slovensku.

 

Zaujímavosťou je, že odborníci koncom minulého roka predpokladali spomalenie rastu cien novostavieb. Opak je pravdou. Avšak z tejto situácie nemôžeme nikoho viniť, pretože trh s nehnuteľnosťami je živý a dynamický „organizmus“, ktorý sa vyvíja v čase.

 

Náplasťou na tento jav by mohla byť nová ponuka a takisto aj zníženie cien nehnuteľností. Nezáujem úzko súvisí so skutočnosťou, že to, čo je banka schopná poskytnúť klientom, ani zďaleka nestačí na to, aby bol schopný pokryť všetky náklady súvisiace s kúpou nehnuteľnosti a jej zariadením.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.