Podmienky poskytovania hypotéky sa opäť sprísnia

Publikované: Štvrtok, 12 December, 2019 - 10:47,

Plánujete kúpu nového bytu alebo domu?

Nielenže si budete musieť siahnuť hlbšie do svojho vrecka, ale v prípade, že nemáte dostatok peňazí na ich financovanie, bude proces získania úveru o čosi náročnejší.

 

Národná banka Slovenska (NBS) sa rozhodla od nového roka sprísniť podmienky poskytovania úverov. Týkať sa budú rezervy dlžníkov, ktorá bude musieť byť po zaplatení všetkých splátok dvojnásobne vyššia ako doteraz.

 

 

Centrálna banka sa pomaly chystá na hospodársku krízu, ktorú predpovedajú mnohí ekonómovia a analytici. Obáva sa, že ak nastane hospodárska kríza, ľudia nebudú mať na to, aby svoje záväzky plnili. Svoje rozhodnutie opiera o skutočnosť, že čoraz viac ľudí siaha po rekordne lacných hypotékach a môžu si ju dovoliť aj ľudia s nižšími príjmami. Nízke úrokové sadzby a tým aj nižšie splátky sú dostatočnou motiváciou na to, aby si ľudia brali hypotéky, ktoré sa aj napriek niekdajšiemu miernemu poklesu opäť výrazne naštartovali. Výsledkom všetkých týchto obáv je zvýšenie rezervy, ktorá musí dlžníkovi po splatení zostať.

 

Toto obmedzenie ovplyvní predovšetkým dlžníkov, ktorí čerpajú viac úverov alebo chcú dofinancovať hypotéku prostredníctvom spotrebného úveru. Posledná zmena pravidiel poskytovania úverov bola v júli 2018. Vtedy NBS zakázala poskytnutie úveru vo výške 90% z ceny založenej nehnuteľnosti a obmedzila aj tie úvery, ktoré prekročili 80%-tnú hranicu ceny nehnuteľnosti. Ďalšou zmenou bol úverový strop, ktorý dovolil žiadateľovi požičať si maximálne osemnásobok ročného príjmu.

 

Výška rezervy po odpočítaní životného minima z príjmu, ktorá mala dlžníkovi zostať bola doteraz 20%. Zvyšná časť 80% teda slúžila na splácanie úveru. Od nového roka by sa táto rezerva mala zvýšiť až na 40% a 60% je to čo by malo pokryť záväzky voči banke.

 

Žiadatelia o úver sa tak po novom budú musieť prikrývať o niečo menšou perinou, avšak v zálohe im ostane trochu väčší kúsok.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.