Prečo sa oplatí spolupracovať s maklérom pri kúpe vášho bývania?

Publikované: Utorok, 6 December, 2016 - 09:53, Ing. Martin Brezina

Na koho sa máte obrátiť v prípade, ak chcete nehnuteľnosť kúpiť? Ako vám môže maklér pri kúpe nehnuteľnosti pomôcť? A nebude to drahé?

Odpovede na tieto otázky sa pokúsim zhrnúť v nasledujúcich riadkoch.

Súčasná situácia na trhu nehnuteľností, kde ceny stále rastú, dobré ponuky sú rezervované takmer ihneď, banky poskytujú lacné úvery za výhodných podmienok, sa nedá nazvať inak, ako „trhom predávajúceho”. Kupujúci vo väčšine prípadov ťahá za kratší koniec.

Dve možnosti ako pri kúpe nehnuteľnosti postupovať

Kupujúci sa môže sám zorientovať v cenách, ponukách či financovaní pomocou internetu a iných médií. Následne osloví jednotlivých maklérov, prípadne samopredajcov a hľadá svoje vysnívané bývanie. Často však narazí na neaktuálne inzeráty, ponuky s nedostačujúcimi, prípadne zavádzajúcimi informáciami, či fotografiami. Neustále musí sledovať niekoľko inzertných portálov a vyhľadávať nové ponuky.

V tom druhom prípade osloví, najlepšie na základe odporúčaní, realitného makléra, ktorý ho v tomto procese bude zastupovať a hájiť jeho záujmy. Maklér ako odborník, ktorý pozná lokalitu, ceny a situáciu na trhu, by mal na úvodnom stretnutí so záujemcom o kúpu zistiť jeho potreby, možnosti a čo najpodrobnejšie špecifikovať, ako by mala vyzerať nehnuteľnosť, o ktorú má záujem.

Lokalita, rekonštrukcia, poschodie, orientácia, byt s balkónom, či bez. To sú jedny z mnohých parametrov, ktoré sú dôležité, aby vám maklér mohol nájsť nehnuteľnosť na mieru. Dôležité je preveriť aj finančné možnosti, ak sa nehnuteľnosť kupuje cez úver.

spolupráca makléra

Dohodu o sprostredkovaní kúpy nehnuteľnosti

Následne odporúčam dať si dohodu o sprostredkovaní kúpy nehnuteľnosti s maklérom aj na papier a mať tak istotu, že pre vás bude aktívne vyhľadávať ponuky, o ktoré máte záujem, vo vami dohodnutom termíne.

Súčasťou tejto dohody je aj spôsob a výška odmeny pre makléra. Tá záleží od konkrétnej situácie. Makléri si dohadujú buď fixnú províziu alebo dostávajú províziu až z vyjednanej zľavy z kúpnej ceny, prípadne kombináciou týchto metód. Je teda aj v ich záujme, aby zľava z ceny bola čo najvyššia. Maklér teda často až do momentu uzatvorenia kúpnej zmluvy pre vás pracuje „zdarma”.

Od tejto chvíle by ste mali dostávať od svojho makléra vždy aktuálne a preverené informácie o nových ponukách. Štandardom býva aj zaradenie na trhovisko dopytov. Ak vás niektoré z ponúk zaujmú, maklér vám dohodne obhliadky, na ktorých vás sprevádza a pomáha zistiť všetky potrebné informácie o daných nehnuteľnostiach.

V prípade, že sa pre niektorú z nehnuteľností rozhodnete, snaží sa vám vyjednať najvýhodnejšie podmienky na jej kúpu. Preveruje spolu s nezávislým advokátom všetky potrebné podklady a dokumenty ako list vlastníctva, katastrálnu mapu, depozitnú zmluvu, ale aj vyváženosť samotnej kúpnej zmluvy, aby prebehlo všetko v poriadku. Prevedie vás celým týmto procesom a vy sa máte vždy na koho obrátiť. Po kúpe nehnuteľnosti jeho práca nekončí. Prepis energií či prihlásenie u správcu bude s jeho pomocou oveľa jednoduchšie.

Záleží teda len na vás, ako sa rozhodnete. Či už budete hľadať svoje bývanie sami, alebo za pomoci svojho makléra, prajem vám, aby ste našli svoje vysnívané bývanie.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Martin BrezinaCertifikovaný partner 2. stupňa siete RE/MAX

Pôsobí v kancelárii RE/MAX Cress v Topoľčanoch od roku 2009.

Patrí k úspešným členom kategórie Top Club Silver.