Predávate alebo iba ponúkate svoju nehnuteľnosť?

Publikované: Pondelok, 8 Február, 2016 - 10:24,

Určite každý vie, aký je v týchto dvoch pojmoch rozdiel. Ale ako na to, aby ste Vašu nehnuteľnosť skutočne predali?

 

V dnešnej dobe už nestačí len vyvesiť fotky na realitné servery a nečinne čakať, že sa ihneď ozve kupec. Záujemcovia o kúpu sú omnoho obozretnejší a žiadajú niečo "viac". Najprv si niekoľko bytom prehliadnu. Porovnajú pre a proti a zúžia výber na niekoľko favoritov. Obvykle sa rozhodujú medzi podobnými nehnuteľnosťami. Potom už hrajú rolu aj zdanlivé maličkosti.

 

Dve najhoršie a paradoxne i najčastejšie chyby, ktoré robia predávajúci, je nesprávne nastavená cena a podcenenie prípravy nehnuteľnosti samotnej. Je veľmi potrebné uvedomiť si, že nie je podstatné za koľko chcete alebo potrebujete nehnuteľnosť predať. Kupujúci Vám nezaplatí viac len preto, že si musíte kúpiť iný byt, zaplatiť dlhy, niečo dať deťom a pod. Zväčša najdôležitejším kritériom, podľa čoho kupujúci vyberajú, je práve cena. Pokiaľ cenu preženiete, takmer nikto Vám na inzerát nezavolá a Vy budete časom nútený požadovanú cenu znížiť. Postupným zlacňovaním docielite iba to, že kupujúci budú podvedome premýšľať o tom, v čom je problém, čím nehnuteľnosť stráca na atraktivite.

 

Ako teda nastaviť správnu cenu? Hlavnými faktormi, ktoré je potrebné brať do úvahy, sú stav bytu, lokalita a momentálna situácia na trhu. Ceny podobných bytov v inzercii sú len pomocné barličky, od ktorých sa môžete orientačne odraziť. Táto cena sa totižto od tej reálnej, za ktorú sa nehnuteľnosť v skutočnosti predá, často dosť líši. Nepomôže Vám ani to, keď zistíte za koľko predal byt Váš sused pred rokom, nakoľko situácia na trhu sa neustále mení. Je  úplne prirodzené, že si vlastný domov ceníte viac ako cudzí človek – budúci kupujúci. Preto Vám odporúčam odosobniť sa a celú nehnuteľnosť si prejdite kritickým pohľadom. Všimnite si i nedostatky, ktoré bežne prehliadate, pretože ste si už naň proste zvykli. Potom sa zamyslite nad tým, koľko by ste za taký byt v danom čase boli ochotný zaplatiť vy.

 

Je pár zásad, čo spraviť predtým, ako začnete nehnuteľnosť ponúkať. I v realitách platí, že kupujeme očami. Nemusíte čakať na sťahovanie, prebytočné veci a kusy starého nábytku, ktorý by ste i tak vyhodili, odneste ku košu ešte pred predajom. Vaša nehnuteľnosť tak bude pôsobiť príjemnejšie a čistejšie. Opravte praskliny na omietke, vymeňte prasknuté žiarovky, pritiahnite skrutky na kľučkách. Sú to maličkosti, ktoré Vás stoja nanajvýš pár drobných, no výsledný efekt naozaj stojí za to. Pred prehliadkou vždy starostlivo upracte a dôkladne vyvetrajte. Nezabudnite odložiť sušiak s prádlom, hromadu špinavého riadu, rozhádzané hračky. Nechajte nehnuteľnosť dýchať, roztiahnite závesy, vytiahnite žalúzie a zapáľte svetlo. Pamätajte, že zlý prvý dojem už neskôr nenapravíte. Schovajte osobné predmety, tie zbytočne rozptyľujú pozornosť záujemcov. Nie je totižto cieľom prehliadky, aby si kupujúci pamätali Vašu krásnu fotografiu z dovolenky. Radšej nech im v pamäti zostane úžasný výhľad do parku, ako aj to, že v spálni je miesto aj na postieľku.

 

Podstatné je vyvolať príjemný pocit s cieľom predstaviť si, že tu sú doma.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Tomáš RiskaMajiteľ firmy

Moje meno je Tomáš Riska a pracujem v medzinárodnej spoločnosti RE/MAX. Rozhodnutie predať či kúpiť byt, dom alebo pozemok je veľký krok, ktorý niekto zažije len raz za život. Práve preto sa snažím aby každý klient, s ktorým spolupracujem, vo mne našiel nielen profesionálneho a certifikovaného realitného makléra, ale aj osobného poradcu a človeka, ku ktorému môže mať maximálnu dôveru. Budem rád a ochotne Vám pomôžem, keď budete potrebovať pomoc, prípadne radu v oblasti realít.