Reality odtrhnuté od reality

Publikované: Štvrtok, 9 September, 2021 - 11:28,

Kedy sa vystaví STOP-ka pre rast cien nehnuteľností? Zatiaľ to nikto nevie...

 

O cenách nehnuteľností by sme za posledné mesiace mohli písať nekonečné romány, pretože na analýzy a predikcie tu máme iných špecialistov. Tí zatiaľ kupujúcim happy-endy vôbec neprinášajú a vyzerá to, že ani tak skoro neprinesú.

 

Človek by si aj bol pomyslel, že po drastickom zdražovaní by už mohol nastať útlm. Podobný scenár dlho predpokladali aj analytici a ekonómovia, avšak zdá sa, že sa mýlili. V druhom kvartáli tohto roku sme opäť zaznamenali cenový rekord a rovnako s ním sa na historické maximum vyšplhalo aj čerpanie hypotekárnych úverov.

 

 

Aj napriek ťažkej dobe, ktorú nám priniesli ekonomicko-hospodárske a hlavne zdravotné turbulencie, súvisiace s ochorením Covid-19, ceny nehnuteľností medziročne vzrástli o neuveriteľných 18%! Tento ukazovateľ nám jednoznačne ukazuje, že kríza nemá s realitným trhom nič spoločné. Reality sú v podstate odtrhnuté od reality. Idú si svoje, pretože ľudia neprestávajú kupovať nehnuteľnosti. Dokonca je o ne stále enormný záujem a výrazne ho podporujú aj lacné hypotéky. Jediná zmena, ktorá v rámci krízy nastala je fakt, že ceny domov rastú o niečo rýchlejšie ako byty. Trend pravdepodobne vyplýva z preferencií trávenia času počas lockdownu v priestrannejších rodinných domoch so záhradou, a teda nie v bytoch, kde sú obmedzené možnosti voľného pohybu. Na druhej strane, cena za meter štvorcový v byte sa pohybuje v priemere 2300 EUR, čo je naozaj veľký peniaz, ktorý si nemôže dovoliť hocikto.

 

Celej tejto situácii sa vo veľkej miere tešia predávajúci. Tí zažívajú zlaté časy. Horšie sú na tom záujemcovia o vlastné nehnuteľnosti, ktorí si siahnu do poriadne hlbokého vrecka. Situáciu navyše komplikuje zdražovanie stavebných materiálov, ktoré v našich končinách takisto nemá obdobu. Záujemcom vo veľkej miere nezostáva nič iné, ako si zobrať hypotekárny úver, poriadne šetriť alebo si ísť po radu k niekomu, kto realitný trh pozná ako svoju dlaň.

 

Ak teda chcete výhodne kúpiť nehnuteľnosť v tomto neľahkom období, obráťte sa na našich realitných expertov RE/MAX!

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.