Sedem rád pri kúpe prvej nehnuteľnosti

Publikované: Piatok, 4 Marec, 2016 - 14:55, Martin Husárik PhD.

Snom každého z nás je zabezpečiť si vlastné bývanie. Ak stojíte pred týmto vážnym rozhodnutím, resp. ste sa rozhodli pre tento krok, prijmite, prosím, zopár rád, ktoré vám uľahčia vašu voľbu.

Rovnako ako kúpa auta, tak aj kúpa nehnuteľnosti zo sebou nesie ďalšie poplatky. Napr. pri aute je to PZP, registračný poplatok, diaľničná známka, servisná prehliadka a samozrejme benzín, bez ktorého si nezajazdíte. Pri nehnuteľnosti je to podobne. Platíte daň z nehnuteľnosti, správcovský fond, poistenie, energie, odvoz smetí, atď. Teda predtým, než sa rozhodnete pre kúpu nehnuteľnosti, nezabudnite na to, že sa váš mesačný rozpočet pod vplyvom nových okolností výrazne zmení.

 

 

1. Prepočítajte si náklady

 

Pri kúpe nehnuteľnosti sa nedržte finančného stropu. Nechajte si rezervu, pretože okrem vyššie spomínaných výdavkov, budete potrebovať prostriedky na sťahovanie, úpravu interiéru, zariadenie, atď. Pred samotnou kúpou však ešte budete potrebovať prostriedky na znalecký posudok, blokovací depozit a správne poplatky. Nezabúdajte, že okrem povinných mesačných režijných platieb budete musieť splácať hypotekárny úver, preto myslite na rezervu vo vašich osobných financiách. Spravidla poradcovia odporúčajú, aby hranica mesačnej splátky hypotekárneho úveru nepresiahla 28% celkového mesačného príjmu.

 

2. Nájdite si najvýhodnejší spôsob financovania

 

Pri financovaní nehnuteľnosti môžete okrem štandardných hypotekárnych úverov využiť produkty stavebných sporiteľní, prípadne ich skombinovať. Cieľom tohto príspevku nie je odporúčať konkrétny produkt, ale poukázať na možnosť výberu z viacerých zdrojov. Tieto produkty a podmienky ich čerpania sa časom menia, takže je potrebné navštíviť finančnú inštitúciu prípadne využiť služby finančného poradcu na získanie aktuálnych informácií.

Takisto netreba zabudnúť na štátne dotácie pri riešení otázky bývania, môžete tak ušetriť niekoľko tisíc eur. A tiež miestna samospráva môže motivovať svojich občanov k zabezpečeniu si vlastného bývania prostredníctvom zníženej sadzby dane z nehnuteľnosti (týka sa to väčšinou novostavieb).

 

3. Zoznámte sa s budúcimi susedmi

 

Pamätajte na to, že vaši noví susedia nemusia zdieľať váš životný štýl a platí to aj naopak.

Ak máte deti, bude dobré ak sa poinformujete o školách v danom okolí a ich úrovni. Ak vyhľadávate rušný spoločenský život, bývanie ďalej od centra pre vás nebude ideálnym. Ak chcete chovať domácich miláčikov, panelákový byt uprostred sídliska asi nebude dobrou voľbou. 

Započúvajte sa aké zvuky vydávajú vaši potenciálni susedia a uvedomte si, že oni zostávajú ale vy zostať nemusíte.

 

4. Vyjednávajte o cene

 

Predávajúci majú často k nehnuteľnosti vytvorenú citovú väzbu. Či už je to chalupa, kam ako deti chodili na prázdniny, byt, v ktorom vyrastali alebo záhrada, v ktorej sa hrali, k tomu všetkému si vytvorili emocionálne puto, ktoré sa snažia premietnuť do ceny. Nedajte sa dobehnúť. To, že oni v tej konkrétnej nehnuteľnosti zažili niečo pekné, pre vás nič neznamená. Rovnako je to, keď v susedstve býva nejaká známa osobnosť. Pre vás to nie je žiadna pridaná hodnota a určite to nemá žiadny vplyv na výslednú cenu.

 

5. Nezabudnite na nábytok

 

V širšom slova zmysle pokiaľ kupujete holobyt alebo holodom, pamätajte aj na dokončovacie práce a materiál. Obkladačky, podlaha, sanita, kuchynská linka to všetko navyšuje váš rozpočet. Odborníci tvrdia, že pri holobytoch alebo holodomoch treba rátať s navýšením rozpočtu približne o 25%. To isté platí pri rekonštrukcii starších domov alebo bytov. Samozrejme niekoľko týždňov prípadne mesiacov sa zaobídete bez niektorých doplnkov alebo domácich spotrebičov, ale z dlhodobého hľadiska určite nie.

 

6. Pýtajte si záruku

 

Pri niektorých novostavbách vás predávajúci bude presviedčať o tom, že je všetko nové a tým je všetko v poriadku. To samozrejme nespochybňujem, avšak môže sa stať, že hoci nehnuteľnosť je nová a nikto v nej ešte nebýval, predsa je už niekoľko rokov v ponuke a teda záruky na jej súčasti už mohli uplynúť. Môže dôjsť k  poruche na kúrení v prípade, že kotol nebol pravidelne servisovaný. Môžu sa pokaziť elektrospotrebiče zabudované do kuchynskej linky. Môžu popraskať omietky. Jednoducho tých dôvodov na opatrnosť je veľa, preto pri spisovaní kúpnej zmluvy na to nezabudnite. V opačnom prípade to môže znamenať navýšenie vášho rozpočtu o ďalšie tisíce eur.

 

7. Rozhodnite sa správne

 

Ak si kúpou nie ste istí, myslite na ďalšie náklady spojené s prípadným sťahovaním. Pokiaľ by ste chceli meniť domov skôr ako o 5 rokov, nezabudnite, že príjem z predaja vašej nehnuteľnosti podlieha zdaneniu. Nezabudnite tiež, že v prípade financovania prostredníctvom hypotekárneho úveru, si od vás svoje poplatky vypýta aj financujúca banka.

 

Kúpou nehnuteľnosti ste sa rozhodli pre vážny krok, ktorý výrazne ovplyvní a pozmení váš doterajší život. Prajem vám, aby táto zmena bola pre vás pozitívna a čo najviac príjemná. V prípade, že ste zvážili všetky dôsledky takéhoto rozhodnutia a rozhodli sa pre kúpu, tak vám gratulujem. Ak ešte zvažujete a nie ste si sto percentne istí, využite služby odborníka. Rád vám s tým pomôžem aj ja.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Martin Husárik PhD.Certifikovaný maklér 1. stupňa

Vaša spokojnosť moja priorita!

Pomôžem s predajom, prenájmom alebo kúpou Vašej nehnuteľnosti. Zabezpečím 100% realitný a právny servis. Na požiadanie zabezpečím finančný servis. Pomôžem s prestavbou, zariadením, upratovaním a sťahovaním.

Využite aj Vy služby profesionála a staňte sa mojimi spokojnými klientami