Slovenský rekord – Ceny bytov máme historicky najdrahšie!

Publikované: Utorok, 11 Jún, 2019 - 13:07,

Radi čítate senzácie a poteší vás, keď aj v našej krajine padne nejaký rekord? Určite nie ste sami, ale čo v prípade, keď sa tento rekord týka cien?

 

Reč je samozrejme o cenách nehnuteľností, ktoré v posledných dňoch prekračujú svoje maximá. Ako býva zvykom, takémuto trendu sa potešia majitelia nehnuteľností, a naopak, záujemcovia o kúpu bytov budú o čosi smutnejší a budú mať oveľa hlbšie do vrecka. No taká je realita v realitách...

 

Ceny nehnuteľností oproti minulému roku neklesajú ani náhodou. A vyzerá to, že ani klesať nebudú. Vyplýva to z najnovšej analýzy Národnej banky Slovenska, ktorá od zavedenia štatistík eviduje najvyššie ceny bytov až v piatich z ôsmich slovenských krajov.

 

 

V tejto cenovej „nemilosti“ sú Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky a Žilinský kraj. V prepočte na jeden meter štvorcový majú tieto kraje historicky najvyššie čísla. Len Košický kraj v rámci celoslovenského trhu s nehnuteľnosťami eviduje rekordné ceny bytov, ktoré boli medzikvartálne na úrovni -1,05 % a medziročne až na -3,54 %.

 

V prvom štvrťroku 2019 vzrástla priemerná cena nehnuteľností v celoslovenskom meradle až o 2,12 %. Znamená to, že kupujúci musel zaplatiť za meter štvorcový v priemere až o 31 € viac, a to oproti pôvodnej priemernej cene 1 494 € za meter štvorcový.

 

Dôvody tohto neustáleho zvyšovania cien sú podľa analytikov prosté. Napríklad v Nitrianskom kraji rástli ceny bytov o viac ako 27 % medziročne a príčinou tohto rastu bol príchod automobilky. Približne 25 % nárast zaznamenali v Trenčianskom a Žilinskom kraji. V týchto regiónoch prispieva k rastu cien zhoršená dostupnosť bývania. Naopak,  v Bratislavskom, Trnavskom a hlavne v Košickom kraji sa rast cien spomaľoval, a to vďaka zlepšeniu dostupnosti bývania.

 

 

Analytici Národnej banky Slovenska teda predpokladajú, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude rast cien nehnuteľností pokračovať. Dôvod je vždy ten istý – nízka ponuka, vysoký dopyt a stále dostupné financovanie. Dôležité je, že podľa analytikov nám realitná bublina nehrozí.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.