Štartovací byt – Ako na to

Publikované: Pondelok, 17 Jún, 2024 - 11:00, Štartovací byt – Ako na to


Ukončiť školu a vyletieť z rodného hniezda – to je sen mnohých mladých ľudí a priznajme si, často aj ich rodičov. Túžba po osamostatnení a vlastnom bývaní už počas štúdií je stále častejšia. Mladí ľudia dnes opúšťajú rodičovský domov oveľa skôr ako kedysi a aj trh na to reaguje ponukou dostatočného množstva bytov o veľkosti 1 alebo 2 + kk. Kde ale taký byt zaobstarať a ako ho čo najlacnejšie vybaviť? Poďme sa pozrieť na to, ako sa vydať na cestu k vlastnému bývaniu a na čo všetko treba myslieť.

Prvé kroky k samostatnosti

Developeri reagujú na rastúci dopyt mladých ľudí po vlastnom bývaní ponukou menších bytov. K dispozícií sú i rôzne programy, ktoré poskytujú cenovo dostupnejšie byty s výhodnejšími podmienkami financovania, čo mladým ľuďom uľahčuje prechod k samostatnosti. Takéto možnosti sú dostupnejšie vo veľkomestách, kde je dopyt po bývaní najvyšší. Na vybavenie bytov mladí ľudia často volia nákup nábytku z druhej ruky alebo využívajú výhodné zľavy, aby svoj byt vybavili čo najlacnejšie. Osamostatnenie sa tak stáva dostupnejšie. Dôležitým krokom k samostatnosti je predovšetkým zvládnutie finančnej gramotnosti.

Ideálna dispozícia bytu

Štartovací byt predstavuje prvý krok k samostatnosti. Môže predstavovať prvé spoločné bývanie, alebo aj prvý prenájom v živote. Najčastejšie ide o čerstvého absolventa, ktorý už nebýva u rodičov, na internáte alebo v zdieľanom byte so spolubývajúcimi. Zrazu má mladý človek samostatné bývanie. Ideálnou dispozíciou bytu je pre takmer každú životnú fázu štandardná 2+1 alebo 2+kk, teda dve izby a kuchyňu alebo dve izby s kuchynským kútom. Takáto dispozícia je univerzálna a hodí sa rovnako pre jednotlivcov, slobodné matky, partnerské dvojice, ako pre budúce rodiny s deťmi. Naviac sa dobre prenajíma, takže po splnení svojej úlohy ako štartovacieho bytu môže slúžiť ako investičná nehnuteľnosť.

Nájom alebo hypotéka?

Voľba medzi nájmom a hypotékou je jedným z najdôležitejších finančných rozhodnutí. Bývať vo svojom je samozrejme výhodnejšie ako v podnájme – to už si väčšina mladých dokázala spočítať. Vďaka možnosti hypotéky a často aj ochote rodičov pomôcť so vstupnými nákladmi, sa preto do nových bytov sťahuje veľa ľudí. Výsledkom je, že mnohokrát zaplatia za hypotéku a služby rovnaké peniaze ako za prenájom. Navyše, peniaze namiesto cudziemu majiteľovi bytu idú do vlastného vrecka. Naviac stále platí, že v našich zemepisných šírkach viac inklinujeme k vlastneniu nehnuteľnosti a máme jeden z najvyšších podielov vlastného bývania v Európe. Pre zaujímavosť až 93 % Slovákov žije vo vlastnom byte alebo dome u susedov v Česku je to 78%, zvyšok uprednostňuje prenájom.

Ideálna lokácia

Mladí ľudia často fungujú v centre miest vďaka škole alebo práci. Až na výnimky sú centrá zastavané a dostupné byty sa stavajú hlavne v okrajových častiach, kde ešte zostalo miesto. To ale vôbec nie je na škodu, práve naopak. Rozvíja tak perifériu mesta a ďalšie postupne sa vyvíjajúce sa nové štvrte. Bytové domy rastú tam, kam bez problémov dosiahne mestská doprava, kde je supermarket, škôlka alebo škola a často aj blízkosť prírody. Táto kombinácia je výhodná pre vychádzky na bicykli a ďalšie aktivity. V budúcnosti sa také lokácie ukážu ako veľmi výhodné. Byty sú k dispozícii aj na dedinách v tzv. satelitoch blízko väčších miest za výhodné ceny. Mladí ľudia však potrebujú spojenie do centra aj vo večerných hodinách, čo môže byť obmedzené. Bývanie za mestom niekedy vyžaduje auto, čo treba tiež zvážiť.

Vybavenie pre prvé bývanie

Pri vybavovaní bytu je dôležité myslieť na budúcnosť. Nemá zmysel kupovať veľké nábytky, ktoré môžu byť problém pri ďalšom sťahovaní keďže ja jedná o prvé bývanie. Naopak, nízke skrinky alebo kompaktný nábytok sú praktické a je možné ich kombinovať podľa potreby. Čo určite nejde podceniť je investícia do kvalitnej postele, roštu a matraca, pretože dobrý spánok je dôležitý. Sedačku si môžete dovoliť lacnejšiu, ale rozkladaciu, aby bola praktická pre návštevy. Zaobstarajte si veľa vankúšov a rôznych malých "podsedákov" na sedenie, ktoré môžete kedykoľvek vytiahnuť ak vám príde na návštevu viac ľudí.

Tipy pre efektívne využitie priestoru

1. Maximalizácia úložných priestorov: V malom byte je potrebné využiť každý centimeter, nebojte sa ísť až k stropu. Použite rôzne prenosné vešiaky, boxy a krabice.

2. Vyvýšené poschodie: Pokiaľ to priestor umožňuje, zriaďte vyvýšené poschodie a vytvorte tam spálňu, myslite na vetranie a dostatočnú výšku. Pod spálňou vznikne priestor napríklad na malý domáci office, alebo obývačku.

3. Svetlé farby: V malých priestoroch používajte svetlé farby a nevýrazné dekory pre optické zväčšenie miestnosti.

4. Dostatok svetla: Pokiaľ nemáte veľké okná, obstarajte viac svietidiel.

5. Neporiadok v poriadku: Krabice schovajte za textilný záves, čo je lacný a efektný variant. Materiál môžete tiež využiť na vankúše alebo aj na prehoz na posteľ.

6. Kreativita: Buďte kreatívny a prispôsobte si priestor svojim potrebám.