Stihli ste zazimovať vašu okrasnú záhradu?

Publikované: Piatok, 18 November, 2022 - 12:03,

Predposledný mesiac v roku je už v plnom prúde, čo znamená, že na zazimovanie vašej okrasnej záhrady je najvyšší čas!

 

Aj keď meteorológovia nepredpokladajú treskúcu zimu, na akú sme boli zvyknutí roky predtým, vždy je dôležité postarať sa o vašu milovanú záhradu a dôkladne ju pripraviť na zimný spánok. RE/MAX, najväčšia sieť realitných kancelárií na Slovensku vám prináša zopár praktických rád a tipov, ako si jednoducho a rýchlo zazimujete záhradku pri vašom dome, byte alebo na chalupe.

 

Najväčšie zastúpenie v každej záhrade má trávnik. Starostlivosť oň je dôležitá nielen na jar, ale aj v jeseni. Z vášho trávnika najprv vyhrabte popadané lístie zo stromov, ako aj konáre i kôru. Vyhrabávať ich môžete až do konca novembra. Okrem vyhrabávania môžete odstrániť burinu, a to ručne alebo pomocou prípravkov na likvidáciu burín. Pred zimou nezabudnite ani na hnojenie trávnika, prípadne po ňom prejdite valcom alebo špeciálnou rezačkou, ktorou ho prevzdušníte.

 

Starostlivosť o skalku prebieha tak, že ju najprv očistíte od lístia, konárikov, buriny a ďalších nečistôt. Odporúča sa ju poprikrývať ihličnatými vetvičkami, nie netkanou textíliou. Dbajte na dostatočné prikrytie hlavne citlivých skalničiek. Najcitlivejšie skalničky a kvitnúce rastliny ochráňte strieškou alebo fóliou.

 

Dreviny vo vašej záhrade ochránite takisto ihličnatými vetvičkami alebo trstinovými či jutovými rohožkami a netkanou textíliou. Rozkošatené stromy môžete podoprieť opornými tyčami a ihličnany popriväzujte k sebe tak, aby ich nezlomil ťažký sneh. Nižšie dreviny môžete ochrániť nahrnutím lístia, prípadne ihličím a ihličnatými vetvičkami.

 

 

Zazimovanie kvetov a kvetinových záhonov urobte čo najskôr. Nečakajte na prvé mrazy a už vôbec nie na začiatok zimy. Trvalky ostrihajte, odstráňte burinu a prekyprite pôdu. Okrasné trávy však nestrihajte. Trvalky najlepšie ochránite nahrnutím lístia. K ružovým záhonom prihrňte dostatok zeminy alebo špeciálny substrát či preosiaty kompost. Ruže môžete pohnojiť, prípadne aj skrátiť a aby ste ich ochránili pred mrazom a snehom, obaľte ich do jutoviny, netkanej textílie alebo ich obložte ihličnatými vetvičkami.

 

Ak je súčasťou vašej záhrady aj jazierko, nemusíte ho vypúšťať. Nemusíte sa báť ani o ryby, ktoré v jazierku v pokoji prezimujú. To isté platí aj pre vodné rastliny a lekná. Ideálne je očistiť hladinu jazierka hlavne od lístia a konárikov. Cez zimu ho môžete prekryť sieťou alebo netkanou textíliou.

 

Postarajte sa o vašu záhradu a pripravte ju na prezimovanie tak, aby ste sa mohli už teraz tešiť na novú sezónu v budúcom roku. Ak ešte nemáte vlastný dom či chalupu a túžite po veľkej záhrade, vyberte si z bohatej ponuky nehnuteľností v RE/MAX.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.