Urobte svoju predávanú nehnuteľnosť predajnou

Publikované: Utorok, 30 Január, 2018 - 10:58, Ing. Dáša Lisá

Základné chyby pri predaji svojej nehnuteľnosti samo-predajom sú: nesprávne nastavená cena a forma prezentácie slovnom a fotografiou a sú základom pre zhoršenie predaja nehnuteľnosti. 

Pred samotným fotením ako aj obhliadkou dôkladne poupratujte a odstráňte všetky osobné veci ako voľne pohodené oblečenie, rozvarené jedlo v kuchyni, nepoumývaný riad, rodinné fotografie atď. Zobrazenie napr. detailov obývacej steny s množstvom dekorácii nasvedčuje skôr tomu, že predávam tú obývaciu stenu s doplnkami ako predmetnú nehnuteľnosť. Ja dosť často dostanem do rozpakov „domácu pani“ s tým, že jej začnem upratovať priestory v tej danej miestnosti s tým, že odtiaľ odstraňujem množstvo dekoračných predmetov, ktorých sa ani si neuvedomiac nahromadí v obytných priestoroch neúrekom.

Fotografie ako aj obhliadku priestorov by ste mali realizovať v neutrálnej pozícii, ako keby ste napr. fotografovali hotelovú izbu. Príprava priestorov, ako na fotografovanie tak aj na obhliadku, je popri cenovej úrovni nehnuteľnosti rozhodujúca. Osobnými vecami dávate prípadnému záujemcovi o kúpu najavo „ toto je môj dom a nie tvoj“ – predávate svoj štýl bývania a nie Vašu nehnuteľnosť. Preto nie je na škodu, ak pri rozhodnutí predať svoju nehnuteľnosť podstatnú časť bytových doplnkov uložili do krabíc a pri očakávaných návštevách potencionálnych kupujúcich len udržujeme tento stav. A pri predaji svojej nehnuteľnosti máme už s balením menej práce.

V prípade, že predávate nehnuteľnosť ako novostavbu, prípadne kompletne, čiastočne zrekonštruovanú, odstráňte drobné poškodenia a nedostatky ktoré používaním , resp. časom vznikajú v každej bežnej domácnosti.. Zamerajte sa na tie nedokonalosti, ktoré sa dajú pomerne lacno a rýchlo opraviť. Opravte žalúzie, popraskanú stenu - premaľujte, obvodové lišty na podlahe, resp. výmena plávajúcej podlahy v miestnosti – sú to ozaj cenovo zanedbateľné náklady na to, aký plusový efekt viete dosiahnuť v cenovej úrovni svojej nehnuteľnosti. Potencionálny kupujúci ktorý si tieto nedostatky všimne začne okamžite kalkulovať cenu opravy a koľko energie , času ho to bude stáť a je tu už základ na zníženie ceny nehnuteľnosti, nehovoriac o absolútnom odradení do kúpy. Kupujúci by si mal pri obhliadke predstavovať ako rozmiestni nábytok, aký výhľad má z okien, terasy alebo čo bude pestovať na pozemku, preháňať sa deťmi, vnúčatami, psom. 

Urobte svoju predávanú nehnuteľnosť  predajnou

 

Zároveň pri prezentácii uveďte čo najviac informácii o nehnuteľnosti - lokalitu – ulica, poschodie, orientáciu na svetové strany, dostupnosť nehnuteľnosti v prípade kúpy, informáciu, čo v nehnuteľnosti ostáva v prípade kúpy. Musí vedieť kde sa nehnuteľnosť nachádza - tým ako ďaleko má do obchodu, hypermarketu, škôlky, školy, autobusu, vlaku. V prípade, že Vám takéto základné informácie o nehnuteľnosti chýbajú, zvyšujete riziko množstva dopytujúcich ako telefonicky tak i osobne realizujúc „exkurziu“ vo Vašej nehnuteľnosti. Úplne ideálnym v tomto smere je v prípade ideálnych podmienok ponuky nehnuteľnosti (nová, kompletne zrekonštruovaná a zariadená) zrealizovať video-obhliadku. A takýmto spôsobom dostanete na obhliadku do svojej nehnuteľnosti len serióznych záujemcov.Prosto prípravou na predaj Vašej nehnuteľnosti zmeňte svoj „domov“ na dom/byt, aby si ho niekto iný mohol zmeniť na svoj „vlastný domov“. A k tomu by ste mali ako objektívnu – nezaujatú tretiu osobu použiť práve toho dobrého realitného makléra.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Dáša LisáCertifikovaný maklér 2. stupňa

Certifikovaný partner 2. stupňa RE/MAX Slovakia.
Členka Silver Top Club RE/MAX Slovakia.