Už je to isté: Hypotéky pre mladých sa od roku 2018 zmenia! Toto sú zmeny, na ktoré sa musíte pripraviť

Publikované: Utorok, 12 September, 2017 - 11:26, Ondrej Brdiar

Hypotéka pre mladých v podstate nie je nejaký odlišný druh hypotekárneho úveru. Toto pomenovanie sa však vžilo pre lepšiu zrozumiteľnosť a najmä pre odlíšenie finančne výhodnejšieho produktu od bežných komerčných hypoúverov. Výhodnosť hypotéky pre mladých spočívala najmä v nižšom úroku. A práve tento princíp sa čoskoro zmení.

Už žiadna zľava o 3 % z úroku

Doteraz bola hypotéka pre mladých založená na princípe, že ľudia spĺňajúci limity veku, príjmu a ďalších parametrov týkajúcich sa nehnuteľnosti, získali výhodnejšie úročenie na úver na bývanie, ako tomu bolo v prípade komerčných podmienok.

Zvýhodnenie bolo síce len na vopred stanovené obdobie prvých 5 rokov splácania hypotéky, napriek tomu však šlo o veľmi zaujímavý benefit. Počas tohto obdobia ste totiž platili v prípade hypoúveru pre mladých až o 3 % nižší úrok, ako tomu bolo pri klasickom úvere.

Štát totiž prispieval mladým hypodlžníkom na zníženie úroku o 2 percentuálne body, banka prispela znížením o 1 percentuálny bod. Ak teda bola bežná úroková sadzba 5 %, dlžník s hypotékou pre mladých platil úrok len 2 %. Samozrejme, s klesajúcimi sadzbami sa rozdiel zmazával, počas posledného roka nebolo už výnimočné ani 0 % úročenie hypotéky.

Namiesto nižšieho úroku daňový bonus

Doterajší systém sa však zmení. Na svojom nedávnom zasadnutí totiž Vláda Slovenskej republiky schválila novelu zákona o dani z príjmov, ktorá práve hypotéku pre mladých z legislatívneho hľadiska „ošetruje“. Pôvodné nastavenie s nižším úročením sa od 1. januára 2018 zmení.

Slovensko sa tak inšpiruje napríklad aj susednou Českou republikou a namiesto priamej podpory pôjde o nepriame zvýhodnenie úverov na bývanie pre mladých ľudí. Ak pôjdete v roku 2018 do banky, nezískate už výhodnejší úrok. Namiesto toho budete mať daňový bonus.

Čo to znamená v praxi? Pri podaní daňového priznania za rok 2018 v marci 2019 si budete môcť uplatniť daňový bonus vo výške najviac 400 € za rok. Najviac preto, že táto suma je len hornou hranicou. Daňový bonus sa totiž bude vzťahovať na polovicu zaplatených úrokov na hypotekárnom úvere. Ak teda zaplatíte na hypotéke za rok na úrokoch napríklad 500 €, váš daňový bonus bude vo výške 250 €.

Podmienky poskytnutia zostanú nezmenené

To, kto môže získať hypotéku pre mladých, sa však meniť nebude. Stále platí podmienka veku do 35 rokov a podmienka príjmu žiadateľa maximálne do výšky 1,3 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Pre dvoch žiadateľov bude tiež naďalej platiť horná hranica 2,6 násobku pri súčte oboch ich príjmov.

Podpora vo forme daňového bonusu sa bude týkať hypoték najviac do výšky 50.000 € a zároveň len tých hypoúverov, ktorých výška nepresiahne 70 % hodnoty nehnuteľnosti podľa znaleckého ocenenia alebo posudku. Tieto podmienky sa teda nemenia a budú platiť tak, ako aj dnes.

Zmeny pomôžu viac bankám a štátu, menej dlžníkom

Dôvodov, pre ktoré sa štát rozhodol zmeniť podmienky zvýhodnenia hypotekárnych úverov pre mladých, bolo viac. Prvým je administratívna náročnosť, nakoľko nový systém bude pre banky aj pre štát jednoduchší.

Druhým dôvodom bol fakt, že pri aktuálnych nízkych úrokoch nie je 3 % bonifikácia relevantnou. To je pravda, aktuálne ste totiž naozaj nevyužili úrokové zvýhodnenie napríklad tak, ako v časoch 5 či 6 percentných úrokov na komerčných úveroch.

Objektívne ale treba povedať, že zmeny sú výhodnejšie viac pre štát a banky, než pre koncového klienta. Môže za to najmä nízky strop na daňový bonus, ktorý by v prípade rastu úrokov znížil úsporu vyjadrenú v absolútnej hodnote. Maximálna úspora za 5 rokov na úrokoch totiž bude 2.000 €, pri vyšších úrokoch by to podľa starého systému mohlo byť pokojne aj dvakrát toľko.

apartman

 

Nájdite ideálne riešenie s profesionálmi na hypotéky

Ak by ste si chceli vybaviť hypotéku s najlepšími podmienkami už teraz, vôbec sa nemusíte zameriavať len na hypotekárny úver pre mladých so štátnou podporou. Súčasná situácia na trhu s úvermi totiž praje tým, čo si chcú požičať, no pritom majú dokonalý prehľad a zamerajú sa na porovnanie všetkých možností.

Hovoríme o expertovi na hypotéky, spoločnosti Finvia. Tá funguje na princípoch modernej komunikácie, otvorenosti a profesionálneho prístupu. Online môžete osloviť Finvia experta, ktorý vám vie vybaviť celý úver na mieru. Samozrejmosťou sú aj rôzne bonusy, napríklad vybavenie katastra, pomoc pri zabezpečení znaleckého posudku či poistenie nehnuteľnosti len za 1 €.

Nečakajte, kým sa zmenia podmienky, zvýšia úroky alebo klesne ponuka nehnuteľností.

Nájdite si svoje bývanie už dnes a prefinancovanie nechajte na odborníkov!

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.