V drahom svete drahý byt

Publikované: Piatok, 18 Marec, 2022 - 09:34,

Plánujete kupovať byt? Neviete sa rozhodnúť, či tak urobíte teraz alebo ešte počkáte? Keďže žijeme vo svete, ktorý neuveriteľne zdražel, mali by sme rátať s tým, že rovnako drahé budú aj byty a iné nehnuteľnosti na súkromné bývanie i komerčné využitie.


Súčasná doba praje majiteľom nehnuteľností, ktorí chcú predať alebo prenajať svoju nevyužívanú nehnuteľnosť. Tí v tomto smere zarobia oveľa viac, než pred pár rokmi. Horšie sú na tom kupujúci alebo nájomcovia, ktorí si za vlastné alebo dočasné bývanie priplatia ešte viac. Bez hypotéky bude kúpa bytu alebo domu pre drvivú väčšinu záujemcov takmer nemožná. Aj keď sú hypotéky dostupné a výhodné, očakáva sa, že skôr či neskôr zdražejú, a to hlavne kvôli vysokej a neustále rastúcej inflácii.

 

Dá sa teda povedať, že žijeme v drahom svete, ktorý si vyžaduje drahé riešenia. Najlepšie je to vidieť na cenách nehnuteľností, ktoré v minulom roku rástli rekordne rýchlo. Dokonca rýchlejšie než počas hospodárskej krízy v roku 2008. Ak by sme teda situáciu na realitnom trhu zapisovali do knihy rekordov, každý mesiac by sa tieto míľniky museli zaznamenávať veľkými písmenami.

 

Za starým rokom však musíme dať bodku. Máme pred sebou nové vyhliadky, ktorá nám prinesú očakávané zmeny i nové situácie. Analytici, ekonómovia a ďalší odborníci sa v zásade zhodujú na dvoch veciach, na ktoré je potrebné sa pripraviť. Prvou je skutočnosť, že ceny nehnuteľností ešte budú rásť. Dôvodom je neustále prevyšujúci dopyt nad ponukou, lacné hypotéky, priaznivejšia kúpyschopnosť obyvateľstva, zvýšenie miezd, pozitívna predikcia vývoja ekonomiky a predovšetkým neutíchajúca potreba vlastniť nehnuteľnosť. Na druhej strane, pri ktorej predpovedi sa zhodujú takmer všetci analytici i ekonómovia, je predpoklad spomalenia tempa rastu cien, čo znamená, že ceny nehnuteľností by nemali vystreliť do závratných výšin len tak, zo dňa na deň.

 

 

Za nami je čerstvá skúsenosť z predchádzajúceho roka, v ktorom sme boli svedkami prudkých výkyvov na cenovkách nehnuteľností. Na druhej strane je veľkým paradoxom to, že ani takto rekordne drahé nehnuteľnosti sa neprestali predávať. Realitné kancelárie pracovali naplno, ako keby sa ich koronakríza vôbec netýkala. Klienti mali okrem iného oveľa viac času na premýšľanie o novom bývaní a rovnako sa vo väčšej miere venovali ponukám nehnuteľností a internete a na ďalších komunikačných kanáloch.

 

Na záver tu máme tip pre všetkých, ktorí si chcú kúpiť byt alebo inú nehnuteľnosť, aby si v prípade čerpania hypotekárneho úveru zafixovali úrok na čo najdlhší čas. Ešte stále sa to dá zabezpečiť vo väčšine bánk za naozaj priaznivých podmienok. Tak prečo to nevyužiť?

 

Ak potrebujete pomoc pri kúpe bytu alebo inej nehnuteľnosti, neváhajte a obráťte sa na naše realitné kancelárie RE/MAX vo vašom meste alebo okolí.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 100 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.