Vlastné bývanie je stále v kurze, aj napriek nepriaznivým podmienkam

Publikované: Štvrtok, 11 August, 2022 - 11:42,

Bývanie vo vlastnom dome alebo byte je pre Slovákov stále veľmi príťažlivé. Záujem o súkromné vlastníctvo nehnuteľností je vysoký, a to aj napriek turbulentnej a pre kupujúcich nie veľmi priaznivej situácii na realitnom a finančnom trhu.

 

Hypotekárne úvery zdražujú pomaly, ale isto. Očakáva sa, že úroky budú rásť aj naďalej a nie je isté kedy a na akej úrovni sa zastavia. Rovnako to platí aj pre ceny stavebných materiálov a energií, ktoré takisto dosahujú najvyššie hodnoty za posledné roky.

 

Zvyšovanie cien nehnuteľností, ktoré už niekoľko rokov rastie rýchlym tempom nedokázala zastaviť pandémia koronavírusu a ako sa zdá, stabilizáciu cien výrazne nepodporil ani vojnový konflikt u nášho východného suseda. Analytici a ekonómovia stále nevedia odhadnúť, čo nás ešte čaká a aká bude situácia na trhu s nehnuteľnosťami v nasledujúcich mesiacoch.

 

 

Jedno je však isté, dopyt po nových nehnuteľnostiach určených na kúpu je stále veľmi veľký. Aj napriek tomu, že sa pomaly zvyšuje záujem o prenájom nehnuteľností, predsa len na prvých priečkach sa stále zubami-nechtami drží veľmi pozitívny vzťah k vlastníctvu nehnuteľností. Zaujímavosťou je aj to, že mnohí Slováci sa za bývanie v podnájme doslova hanbia. Vlastniť byt alebo dom znamená v našich zemepisných šírkach mať určitý spoločenský status. Mnohí mladí ľudia sa krok po kroku snažia naučiť žiť ako je zvykom v západných krajinách a preto je pre nich nájomné bývanie dobrou voľbou. Svedčí o tom aj fakt, že nehnuteľností na prenájom je veľmi málo a v prípade voľných ponúk sa predávajú ako teplé rožky. Podobná a dlhodobá situácia platí aj pre nehnuteľnosti na predaj, ktorých je čoraz menej, pričom záujem neznížili ani nepriaznivé ekonomické podmienky.

 

Čas opäť ukáže, ako sa trh popasuje so všetkými nástrahami, ktorým momentálne čelíme. RE/MAX je tu pre vás stále, v ľahších aj ťažších časoch. V prípade, že hľadáte nehnuteľnosť na predaj alebo na prenájom, neváhajte a kontaktujte našich partnerov predaja vo vašom meste.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.