Záujem o byty v Bratislave klesá. Prečo?

Publikované: Piatok, 12 November, 2021 - 10:26,

Tak predsa len nastáva nejaká zmena...

Záujem o byty v našom hlavnom meste postupne opadá a my sme sa pozreli na dôvody tohto stavu, ktorí niektorí označujú za „prepadák“.

 

 

Situácia na realitnom trhu na Slovensku, ale aj v Európe je dramatická, miestami až nepredvídateľná. Aktuálny stav nás núti každodenne sa zamyslieť nad tým, čo nás ešte čaká. Na otázky, či bude lepšie, alebo dokonca ešte horšie, nikto nepozná presnú odpoveď. Analytici, štatisti, ekonómovia i prognostici sa usilujú priniesť nám všetky potrebné informácie, vďaka ktorým by sme sa aspoň približne mali vedieť zariadiť v prípade, že máme záujem o kúpu, prenájom či predaj nehnuteľnosti.

 

Zaujímavosťou, ktorú si chceme na tomto mieste rozmeniť na drobné je, že dopyt po bytoch v Bratislave má v poslednom čase klesajúcu tendenciu. Dôvodom je extrémne nízka ponuka voľných nových, ale i starších bytov a takisto aj ich zdraženie. Oproti minulému roku totiž byty v bratislavských novostavbách zdraželi až o 16 %.

 

 

Nelichotivá situácia je aj na strane developerských projektov, ktorých počet sa oproti roku 2020 podobne znížil. Vo niektorých prípadoch však aj tak išlo o dokončovanie projektov a dostavanie etáp, ktorými sa projekty rozšírili. V konečnom výsledku sa trh s bytmi v Bratislave v treťom kvartáli zväčšil o niečo cez 200 bytových jednotiek, čo predstavuje až 80 % pokles ponuky v medzikvartálnom porovnaní súčasného a minulého roka.

 

Podľa analytikov stoja za nízkym dopytom, okrem zvýšenia cien a nízkej ponuky, aj ďalšie faktory, medzi ktoré patria menej atraktívne byty, staršie byty s potrebou rekonštrukcie, záujem o byty v priľahlých lokalitách Bratislavy, ale aj zvýšený dopyt po rodinných domoch, do ktorých sa záujemcovia viac hrnú aj z dôvodu pretrvávajúcej pandémie koronavírusu a s ním súvisiacej hrozby opakovaného lockdownu.

 

Ďalšia negatívna správa súvisí s alternatívou vlastného bývania, ktorou je nájomné bývanie. Aj tu je nedostatok voľných bytov, určených na prenájom, kde sa objem bytov medzikvartálne znížil až o 19 %.

 

Ak túžite po vlastnom bývaní alebo prenájme, vyberte si z aktuálnej ponuky RE/MAX, v ktorej si aj napriek ťažkým časom prídete na svoje.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.