Značka: "Vysnívané bývanie"

Publikované: Piatok, 20 November, 2015 - 16:58, Stanislava Zamcová

Pri kúpe bytu v pôvodnom stave oprávnene očakávate nižšiu cenu, môžete si urobiť rekonštrukciu podľa vlastných predstáv v plnom rozsahu a nemusíte robiť kompromisy. Na druhej strane musíte rátať s časom potrebným na jej realizáciu a, samozrejme, celý proces Vás aspoň na mesiac mimoriadne časovo vyťaží.

 

 

Naopak, niektorí ľudia nemajú čas, chuť a ani odvahu sa pustiť do rekonštrukcie... namiesto toho, aby riešili rekonštrukciu bytu, jednoducho potrebujú a uprednostňujú sa presťahovať do hotového.

 

Pri novostavbe máte výhodu, že ak do „kúpnopredajného procesu“ (odporúčam kupovať nehnuteľnosti len od renomovanej, skúsenej developerskej firmy, ktorá má už nejaké projekty za sebou) vstúpite ešte počas výstavby, developer môže rozloženie bytu dokončiť podľa vašich predstáv (priečky, rozmiestnenie vývodov elektriky, vody...). Tu treba však myslieť na to, že už v tomto štádiu treba vedieť, ako bude vyzerať vaša kuchynská linka, kde budete chcieť mať napríklad TV, počítače a podobne.

 

Moja rada pre váš výber znie – riaďte sa vašimi pocitmi a skúsenosťami, s ničím sa netreba ponáhľať, ale ani príliš dlho váhať a ideálne je mať na jednotlivé práce Zmluvu o dielo.

 

Bez ohľadu na to, či vám rekonštrukciu robí kamarát, ktorému dôverujete, alebo firma, ktorá už s vami spolupracovala – často ani vaša vlastná referencia nemusí byť zárukou kvalitne vykonanej práce.

 

A čo v prípade, že sa vám po čase niečo pokazí? Dodávateľ vám nedvíha telefón a nereaguje ani na vaše písomné výzvy? Ako dodáva Milan Tomáško partner spoločnosti CLC advokátska kancelária s.r.o.: "V uvedenom prípade odporúčam podať na príslušný súd tzv. žalobu o plnenie. Predmetnou žalobou sa možno domáhať vydania rozsudku, ktorým súd zaviaže dodávateľa odstrániť vady diela. Alternatívne prichádza do úvahy odstránenie vád iným dodávateľom a následné vymáhanie nákladov od pôvodného dodávateľa. Okrem uvedeného odporúčam podať podnet na Slovenskú obchodnú inšpekciu, ktorá je oprávnená preverovať správnosť dodávateľovho postupu vybavovania reklamácie (nie však rozhodovať o opodstatnenosti reklamácie). Voľba konkrétneho riešenia aj v tomto prípade závisí od viacerých faktorov (napr. rozsah vzniknutých vád, časové požiadavky na odstránenie vád, prípadné dodávateľom poskytnuté zádržné za vady diela.)."

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Stanislava ZamcováRiaditeľ realitnej kancelárie RE/MAX NaMax, Nové Mesto nad Váhom

Svojimi skúsenosťami vytvorím z Vašej nehnuteľnosti sen pre kupujúceho a pre Vás ako predávajúceho túto udalosť zmením na príjemný zážitok.
Som maklérka, ktorá komplexne vyrieši a uspokojí Vaše potreby v oblasti nehnuteľností!