Päť tipov ako upraviť nehnuteľnosť na predaj

Publikované: Utorok, 23 Júl, 2024 - 17:11, Päť tipov ako upraviť nehnuteľnosť na predaj

Príprava nehnuteľnosti k predaju môže na prvý pohľad pôsobiť ako náročná úloha. Existujú však dôležité oblasti, na ktoré by ste sa mali zamerať, aby váš domov vynikol na konkurenčnom trhu. Pozrite sa na svoj domov očami kupujúceho a analyzujte ho zo všetkých strán. Čo potrebuje vašu pozornosť a čo môžete nechať v pôvodnom stave?

V dnešnej dobe si predávajúci uvedomujú, že na úspešný predaj je často nutné vykonať menšie opravy a úpravy. Konkurencia je tvrdá a kupujúci hľadajú to najlepšie.

Začnite tým, že si poupratujete a odstránite všetky zbytočné veci, ktoré môžu narušiť dojem z priestoru. Využite skladovacie priestory alebo si prenajmite sklad, aby váš domov pôsobil čisto a priestranne.

1. ŠTRUKTURÁLNE A TECHNICKÉ ÚPRAVY

Keď kupujúci premýšľajú o kúpe nehnuteľnosti, často začínajú pri základných, štrukturálnych a technických vlastnostiach domu alebo bytu. Mnohokrát si kladú otázky: Aký starý je ohrievač vody? Ako pevné či hrubé sú spoločné steny? Sú okná energeticky úsporné? Aká stará je strecha? Vaším cieľom ako predajca je rozptýliť čo najviac týchto obáv a pritom zostať úprimný.

Aj keď nebudete meniť základné štrukturálne prvky domu, môžete sa zamerať na mechanické aspekty, ktoré môžu byť pre kupujúcich dôležité. Pokiaľ zistíte, že niektoré z väčších systémov, ako je voda, elektrika, okná, steny, podlaha alebo kúrenie, sú rizikové, je najvyšší čas ich nechať skontrolovať a prípadne nechať opraviť.

Kupujúci chcú vedieť, že investujú do nehnuteľnosti, ktorá je v dobrom stave a bez skrytých chýb. Mať plne funkčnú nehnuteľnosť a poskytnúť dokumentáciu o všetkých predchádzajúcich alebo nedávnych opravách a údržbe môže výrazne zvýšiť dôveru kupujúcich. Transparentnosť v tejto oblasti môže výrazne prispieť k rýchlemu a úspešnému predaju.

Tipy na konkrétne vylepšenia

1. Kontrola a oprava kúrenia a ohrevu vody – Uistite sa, že kúrenie a ohrievač vody sú v dobrom stave. Ak sú staré alebo neefektívne, zvážte ich výmenu.

 2. Zlepšenie energetickej účinnosti – Ak máte staré okná, zvážte ich výmenu za energeticky úsporné. To nielen zvýši atraktivitu vášho domu, ale aj zníži náklady na energie.

3. Revízia strechy – Strecha je kľúčovou súčasťou domu/nehnuteľnosti. Ak je stará alebo poškodená, nechajte ju opraviť alebo vymeniť.

4. Zaistenie kvality stien a podláh – Pevné steny a podlahy bez trhlín a iných poškodení dodajú kupujúcim pocit bezpečia a stability.

Pripravte si všetky doklady, ktoré potvrdzujú opravy a údržbu vašej nehnuteľnosti. Ukážka týchto dokumentov počas prehliadok môže výrazne zvýšiť dôveru kupujúcich a ukázať, že sa o svoju nehnuteľnosť staráte.

Pri príprave nehnuteľnosti na predaj myslite na to, že dôvera a transparentnosť sú zásadné. Upokojte obavy kupujúcich, ponúknite im funkčnú a dobre udržiavanú nehnuteľnosť a uvidíte, že vaše šance na úspešný predaj výrazne vzrastú.

2. KOSMETICKÉ ÚPRAVY


Prvý dojem je všetko, a to platí aj pre váš domov. Keď sa snažíte zapôsobiť na potenciálnych kupcov, úprava kozmetických detailov je jednoduchým a účinným krokom. Kupujúci chcú vidieť, že váš dom je pripravený na okamžité nasťahovanie, že ponúka neutrálne prostredie, kde si môžu predstaviť svoj budúci život, a že každá izba má svoj potenciál.

Začnime pri vchodových dverách, ktoré sú doslova vizitkou vášho domova. Prvá vec, ktorú kupujúci uvidí, by mala byť čistá, moderná a bezpečná. Očistite dvere, natrite ich novým náterom a vymeňte staré kovanie, ak je to potrebné. Urobte všetko pre to, aby sa kupujúci cítili pri vstupe vítaní a spokojní. Nezabudnite počas prehliadok odstrániť všetky aktuálne mená obyvateľov a akékoľvek závesy na dverách.

Venovať čas vymaľovaniu každej izby čerstvým náterom je investícia, ktorá sa oplatí. Neutrálne farby poskytujú ideálne pozadie, do ktorého si kupujúci môžu v duchu umiestniť svoj vlastný nábytok a dekorácie. Pokiaľ si nie ste istí výberom farby, zvoľte klasickú svetlú bielu. Pôsobí sviežo, je maximálne neutrálna a kupujúci ju môžu ľahko premaľovať po zakúpení.

Pozrite sa aj na svoje svietidlá, ventilátory a vypínače. Tieto prvky sú na účely predaja relatívne lacné na aktualizáciu, ale môžu mať veľký význam. Uistite sa, že dodržiavajú neutrálny vzhľad a čistý, jednoduchý dizajn. Nové, moderné svietidlá môžu priestor výrazne oživiť a dodať mu súčasný šmrnc.

Kupujúci chcú vidieť čo najviac čistých a jasných povrchov. Odstráňte zbytočné predmety a nechajte vyniknúť priestor. Modernizácia kuchynských skriniek na štýlový a funkčný design môže zanechať veľmi dobrý dojem. Uistite sa, že kuchyňa je uprataná, spotrebiče modernizované a pridajte niekoľko dekoratívnych prvkov, ako sú čerstvé bylinky, kvety či ovocie.

Kupujúci hľadajú domov, kde budú cítiť komfort a bezpečnosť. Pred prehliadkami skontrolujte, či všetko funguje ako má – od vodovodných batérií až po kúrenie. Vaša snaha zaistiť bezproblémový chod domácnosti sa prejaví v celkovom dojme kupujúcich.

Príprava domu na predaj môže byť náročná, ale s týmito tipmi zaistíte, že váš domov bude pripravený urobiť ten najlepší prvý dojem. Nielenže zvýšite jeho atraktivitu, ale tiež prispejete k rýchlejšiemu a úspešnejšiemu predaju.

3. KUCHYŇA


Kuchyňa – po generácie považovaná za srdce domova, je často rozhodujúcim faktorom pri kúpe nového domova. Aby to nebolo jednoduché, každý má samozrejme iné predstavy o tom, ako by mala ideálna kuchyňa vyzerať. Je tam dostatok miesta? Dostatok pracovných plôch, zásuviek, skriniek? Je dostatočne svetlá a priestranná? Kde sa zmestí napríklad mikrovlnka alebo kávovar? Môžem tu baviť hostí? Môžem variť, keď sú deti okolo? Je rúra predinštalovaná? Bez umývačky ani ranu? A množstvo ďalších otázok, ktoré sa naháňajú hlavou každému kupujúcemu...

Ako teda urobiť z vašej skromnej kuchyne atraktívne miesto? Začnite "debordelizáciou". Všetko nepotrebné odložte. Kuchyňa tak bude vyzerať väčšia. Pokračujte modernizáciou skriniek, niekedy stačí nahradiť len dvierka. Funkčný design zanechá vždy dobrý dojem. Keď je to potrebné, zmodernizujte spotrebiče. Pridať môžete aj niekoľko obľúbených doplnkov, ako sú bylinky, farebné utierky, jasné osvetlenie, čerstvé ovocie, niekedy postačí aj kvet vo váze. Potom už len nechajte na potenciálnych kupujúcich, aby si predstavili, či by v takej kuchyni mohli žiť.

4. KÚPEĽŇA


Kúpeľne sú prekvapivo jednoduché, pokiaľ ide o požiadavky kupujúcich. Obvykle chcú tri základné veci: čistotu, priestor a bezproblémovú funkčnosť. Kúpeľňu len tak nezväčšíte, ale môžete ju aspoň vylepšiť odstránením starej špárovacej hmoty z dlaždíc, modernizáciou vodovodných batérií a sprchových hlavíc, osviežiť miestnosť novým náterom a zrkadlami aj výmenou prasknutých dlaždíc. Pred prehliadkami sa tiež uistite, že sú vyriešené všetky problémy s inštaláciou a vykurovaním. Vaša kúpeľňa tak bude pripravená zaujať a presvedčiť každého záujemcu.

5. PODLAHY

Jedno z najväčších a najjednoduchších vylepšení, ktoré môžete vo svojom domove (nehnuteľnosti určené na predaj) vykonať, sa nachádza priamo pod vašimi nohami. Vylepšenie podlahy môže nielen zvýšiť hodnotu vašej nehnuteľnosti, ale aj zanechať silný dojem na potenciálnych kupcov. Pokiaľ máte možnosť vykonať iba jednu zásadnú zmenu (okrem nevyhnutnej starostlivosti o inštalatérske a elektroinštalačné systémy), potom investujte práve do podlahy. Laminátová podlaha je skvelou voľbou, pretože jej inštalácia je jednoduchá a zvládne ju každý majiteľ domu bez nutnosti najímať odborníkov. Moderné laminátové podlahy sa ľahko skladajú vďaka zacvakávacím systémom, čo umožňuje rýchlu a jednoduchú inštaláciu. Nová podlaha môže dramaticky premeniť vzhľad vášho priestoru/nehnuteľnosti a dodať mu ten správny "wow" efekt, ktorý pritiahne záujem kupujúcich.

BONUSOVÝ TIP – PREZENTÁCIA

Pripraviť nehnuteľnosť na predaj, efektívne ju propagovať na dnešnom konkurenčnom trhu, osloviť tých správnych kupujúcich, kvalifikovať ich a zaistiť potrebné opravy a vylepšenia môže byť náročné aj pre tých najskúsenejších. Preto je dôležité mať spoľahlivého partnera, ktorý ponúka všetky tieto služby na jednom mieste. Naši realitní odborníci vám poskytnú komplexnú podporu – od prípravy nehnuteľnosti a predbežnej kvalifikácie záujemcov až po odporúčania sťahovacích služieb a následnú starostlivosť po vašom presťahovaní. Navyše využívame najnovšie technológie, ako sú 360-stupňové digitálne fotografie, video prehliadky a virtuálne prehliadky, čo nielen zaisťuje bezpečnosť všetkých zúčastnených, ale tiež maximalizuje expozíciu vašej nehnuteľnosti.